Het damesteam van basketbalvereniging SIETSEMA Highlanders heeft afgelopen zaterdag een stap richting het kampioenschap gezet. In sporthal Vinkhuizen wonnen de Uithuizers afgetekend met 33-102 van thuisploeg Olympia. Een opluchting voor trainer/coach Jeroen Bos, die zijn ploeg vorige week nipt zag winnen van een vergelijkbare tegenstander uit de middenmoot. Door de zege kan Highlanders aanstaande zaterdag in de H.J. Brontshal kampioen worden.

Highlanders kon zaterdag niet beschikken over Janet Dolfing. Ellen Roede was goeddeels hersteld van een blessure en Marlies Neggers was één helft beschikbaar. Daarnaast maakte Wilma Kampen, na een afwezigheid van meer dan een jaar, haar rentree. Vooraf waren de Uithuizers niet gerust op een eenvoudige zege. Door de constructieproblematiek van de Groninger sporthal, zijn de velden enkele meters ingekort. Officieel kan dit natuurlijk niet, maar schijnbaar heeft de gemeente Groningen geen alternatieven. Logisch gevolg is dat snelle teams, die veel op de break spelen, in het nadeel zijn. Daarnaast verwachtte men een zoneverdediging en dan ben je dus grotendeels afhankelijk van je afstandschot. En juist dat aspect liep een week eerder tegen Arrows voor geen meter.

Coach Bos besloot van de nood een deugd te maken en gaf opdracht om de tegenstander heel vroeg onder druk te zetten zodat er mogelijkheden lagen om te scoren uit intercepties. Bijkomend voordeel was dat de eerste spelverdeelster van de thuisploeg niet aanwezig was. Haar vervanger zou een zware ochtend beleven. De Uithuizers startten met Ellen Roede, Danielle de Jager, Marlies Neggers, Annemieke Westerdijk en Carolien van Tamelen. De motivatie om de wanprestatie van een week eerder recht te zetten was duidelijk aanwezig toen na drie minuten er al een 0-8 tussenstand op het bord stond. Highlanders stond stevig te verdedigen en schermde goed alle passmogelijkheden af. Neggers en De Jager profiteerden hier maximaal van door veel intercepties te pakken. Olympia wist ondertussen alleen vanaf de vrije worplijn te scoren. Dit deden ze het gehele duel tegen een hoog percentage. Highlanders daarentegen scoorde op dat vlak een onvoldoende.  Inmiddels waren Marlies Pieterman en Marloes Knol binnen de lijnen gekomen om de score te verhogen naar 4-27 na het eerste kwart. Einde oefening kun je stellen. In het tweede kwart werd het spel aan beide kanten rommeliger. Olympia kwam een aantal keren goed door onder de Uithuizer basket terwijl de gasten bleven rennen, maar te weinig rendement kenden. De Jager was met elf punten in dit kwart het meest opvallend. Vlak voor rust was het Westerdijk die met twee lay-ups de ruststand bepaalde op 18-50.

Zoals de stand doet vermoeden, leek de honderd punten gehaald te kunnen worden. Dat was dan ook de teamafspraak om dat te proberen te halen. Aanvallend liep het na rust eerst nog wat stroever. Gelukkig troffen driepunters van Knol en Roede doel om de score op te voeren. Roede pakte vanaf dat moment langzaam haar vorm terug. Hoewel ze in de eerste helft niet op schot was, groeide het vertrouwen en de schotvaardigheid per aanval. De ervaren guard zou zeventien punten maken in het tweede bedrijf en toonde zich een waardig vervanger voor Neggers. Kampen maakte haar eerste punten van het seizoen voor 27-71 aan het einde van het derde kwart. In het laatste kwart was Olympia ook conditioneel aan het einde. Daarbij kampten ze ook nog eens met foutenlast waardoor ze voorzichtiger moesten verdedigen. Naast eerdergenoemde Roede pakte ook Van Tamelen in de slotfase haar scores mee. Uiteindelijk was Knol degene die de honderdste mocht laten aantekenen en haar ploeggenoten van het traditionele rondje mocht voorzien. Roede maakte uiteindelijk de laatste score voor 33-102.

De scores: Danielle de Jager 23, Marloes Knol 20, Ellen Roede 19, Annemieke Westerdijk 15, Marlies Neggers  14, Carolien van Tamelen 5, Marlies Pieterman 2 en Wilma Kampen 2.

Zaterdag aanstaande moet het dan gebeuren voor Highlanders. De wedstrijd wordt gespeeld in de H.J. Brontshal en begint om 18:30 uur. Door de verrassende winst van Millwings op Aquila is de Veendamer ploeg uitgeschakeld voor het kampioenschap. Naast Highlanders kan alleen Oaters Joure nog aanspraak maken op de titel. En laat dat net de tegenstander zijn zaterdag. De Friese ploeg speelt een goede zoneverdediging en heeft een ex-eredivisionist in de gelederen. Dat maakt dat Highlanders haar beste spel zal moeten laten zien om tot winst te komen.