Het damesteam van basketbalvereniging SIETSEMA Highlanders is er zaterdagavond niet in geslaagd om te winnen van het eerste team van Moestasj uit Groningen. In de H.J. Brontshal werd het 43-69 voor de studentes. Desondanks zette Highlanders een aardige prestatie neer in een leuke wedstrijd.

Historisch gezien was het bijzonder dat het team van coach Jeroen Bos een thuiswedstrijd verloor. Twee seizoenen lang waren de blauwhemden al ongeslagen in eigen huis. Uiteraard moet wel worden aangetekend dat er inmiddels een stapje omhoog  is gedaan middels promotie. Voor het eerst in de tweede klasse lijkt het er ook op dat men eerst de “sterkere” teams treft. Het zal zaak zijn om de daaropvolgende duels punten te pakken.

Zaterdag begon Highlanders met Danielle de Jager, Ellen Roede, Marloes Knol, Annemieke Westerdijk en Carolien van Tamelen. De eerste minuten waren voor de thuisploeg. Drie snelle acties onder de ring van Westerdijk waren succesvol voor 6-2. Al gauw pasten de gasten hun defensie aan waardoor er minder ruimte was onder de ring voor individuele acties. En met deze verdedigingsvorm die Highlanders zelf ook graag speelt, had de thuisploeg moeite, net als een week eerder. De passing werd onzuiverder waardoor er in de wedstrijd te vaak balverlies werd geleden. Moestasj had een Finse topspeelster in de gelederen. Deze technisch zeer begaafde speelster nam al gauw het heft in handen. Ze zou bijna de helft van de scores voor haar team voor haar rekening nemen. Na een insnijdende actie van De Jager volgden er geen scores meer. Moestasj wist wel de ring te vinden en liep uit naar 8-18. Het tweede kwart gaf eenzelfde beeld. Door te weinig overleg gingen vaak dingen verkeerd. Noodgedwongen moest Highlanders dan terugvallen op individuele acties. De scores van Knol, Dolfing, Pieterman en Roede kwamen allemaal uit zo’n situatie. Het zorgde voor een 17-32 ruststand.

Na rust kwam een heel ander Highlanders de kleedkamer uit. Op het oog meer ontspannen lieten de Uithuizers ook zien over lef te beschikken. Van Tamelen zocht op een goede manier de ring op terwijl Knol haar afstandschot terugvond. Liefst  drie driepunters liet ze noteren in dit kwart, waarin Highlanders evenveel scoorde als in de hele eerste helft. Het werd 34-44 en daarmee weer een wedstrijd. De opdracht was om te proberen weer binnen de tien punten te komen. Ondanks verwoede pogingen lukte dit niet. Gedurfd aanvallen brengt risico’s met zich mee en daarvan konden de gasten goed profiteren. Binnen vier minuten zetten ze de wedstrijd op slot. Het verschil liep in de slotfase nog op tot boven de twintig.

Volgens coach Bos een betere wedstrijd dan een week eerder en tevens hoopgevend richting de volgende duels. Eén kwart werd er heel goed gespeeld en was men de tegenstander de baas. Zaak is om die momenten uit te bouwen.

De scores: Marloes Knol 14, Annemieke Westerdijk 8, Carolien van Tamelen 5, Janet Dolfing, Danielle de Jager 4, Marlies Pieterman 2 en Ellen Roede 2.