Het damesteam van SIETSEMA Highlanders speelde afgelopen zaterdag haar eerste thuiswedstrijd in sporthal De Mencke. Tegenstander was Groene Uilen 3 uit Groningen. De studenten met oud-Highlandersspeelster Feikje Zijlstra in de gelederen won verdiend met 37-50. Highlanders speelde een middelmatig duel maar kon wel weer eens beschikken over negen speelsters. Vanwege de blessures is José Verhage weer aan de selectie toegevoegd. Zij speelt nog altijd recreatief bij de Uithuizers en kon zo snel worden omgezet in een wedstrijdspeler.

Trainer/coach Jeroen Bos kreeg Ellen Roede en Marlies Pieterman weer terug van een afwezigheid, al moest laatstgenoemde rustig aan weer beginnen. Met telkens enkele minuten speeltijd, kon ze langzaamaan weer wennen aan het spelen van een wedstrijd. De basisvijf bestond uit Danielle de Jager, Marloes Knol, Ellen Roede, Annemieke Westerdijk en Janet Dolfing. Met een aardige man-to-man startten de Uithuizers prima met een 8-3 voorsprong waarbij vier verschillende speelsters scoorden. Het jonge en energieke Groene Uilen bleef eveneens volharden in een man-to-man verdediging en sloopte langzaamaan de Uithuizers. De defensie bleef veertig minuten lang fel en daar had de thuisploeg het moeilijk mee. Via de genoemde stand werd het 8-12 na het eerste kwart. In het tweede kwart kwam Highlanders veelvuldig aan de vrije worplijn en kon het zo punten sprokkelen. Gezegd moet worden dat de arbiters consequent floten tegen het af en toe fysieke Groene Uilen. De enige twee speelsters die ook vanuit het veld scoorden waren Westerdijk en De Jager. De rust ging in met 16-26.

In de tweede helft bleef Highlanders eerst hangen op eenzelfde achterstand. Er werd prima aanvallend gespeeld maar defensief werden er teveel scores toegestaan. Via 26-38 werd het 28-44 aan het einde van dit kwart. Als laatste redmiddel ging de thuisploeg in een zone staan. Dit werkte eigenlijk boven verwachting goed. Waar de gasten eerder tegen een goed percentage schoten, werd er tegen de zone onder druk van de schotklok veel gemist. Liefst veertien vrije worpen kreeg Highlanders nog toegekend in de laatste minuten. Het leverde echter geen winst meer op. Wel werd de achterstand nog wat verkleind tot de uiteindelijke eindstand van 37-50.

“Wanneer we een goede dag hebben, kunnen we best winnen van dit team”, vond Jeroen Bos. Echter met een gemiddelde wedstrijd lukte dit niet.

De scores: Annemieke Westerdijk 9, Danielle de Jager 7, Carolien van Tamelen 5, Ellen Roede 5, Marlies Pieterman 3, Marloes Knol 2 en Jose Verhage 2 en Janet Dolfing 1