SIETSEMA Highlanders versus Jumping Five. Twee seizoenen geleden was het een duel om het kampioenschap in de derde klasse. In een spannende competitie werden de Drenten uit Peize kampioen en promoveerden naar de tweede klasse. Een jaar geleden deed Highlanders hetzelfde. In die zin hebben beide ploegen parallellen. Nu spelen beide teams mee onderin de middenmoot van de tweede klasse. Jumping Five had acht punten verzameld en de Uithuizers tien. Bij winst voor de thuisploeg, kon het niet meer ingehaald worden door Peize. De dames van trainer/coach Jeroen Bos mochten op basis van een zeer goede eerste helft de punten in Uithuizen laten. Het werd 37-31.

Highlanders startte met Danielle de Jager, Ellen Roede, Marloes Knol, Janet Dolfing en Carolien van Tamelen. De thuisclub ging voortvarend van start. De eerste score kwam op naam van De Jager. De man-to-man verdediging van de gasten werd vakkundig uitgespeeld en er werd doeltreffend geschoten op de basket. Van Tamelen zette haar ploeg op 7-0 met een vrije worp. Roede haar afstandschot was goed voor 11-2 na drie minuten spelen. Op dat moment schakelde Jumping Five over op een zoneverdediging. Hoewel er nu minder ruimte was om in te snijden naar de basket, kon Highlanders regelmatig blijven scoren. De ingebrachte Annemieke Westerdijk en Roede zetten hun ploeg op 15-7 na het eerste kwart. In het tweede kwart speelde Highlanders haar beste spel. De inzet was meer dan voldoende waardoor veel rebounds voor de thuisploeg waren. Hierdoor was het niet zo erg dat het afstandschot niet aldoor raak viel.  Een hele knappe fast-break, afgemaakt door Knol, bracht het grootste verschil op het bord bij 28-7. Peize kwam nog iets terug tot 29-11 bij de rust.

Verdergaan op de ingeslagen weg zou je zeggen in de tweede helft. Zulke wetmatigheden gaan niet altijd op in de sport. Op de een of andere manier kwam er een kink in de kabel bij Highlanders.  Jumping Five ging in een heel wijd opgestelde zone staan en daartegen werd slecht rondgespeeld door de thuisploeg. Deze onnauwkeurigheden zorgden er mede voor dat er minder goede schoten werden gevonden, die dus ook bijna niet geraakt werden. De enige score in het derde kwart kwam op naam van De Jager, maar ook die bal had moeite om door het netje te vallen. Het was dat Highlanders redelijk stond te verdedigen want anders stevende het zo af op een nederlaag. De Drentse dames scoorden “maar” tien punten maar kwamen zo wel terug tot 31-21. In het vierde kwart moesten de Uithuizers de wedstrijd over de streep zien te trekken. De start was goed met scores van Knol en Roede, maar daarna bleef het armoe troef. Peize kreeg de geest en scoorde een paar keer goed onder de ring tegen de man-to-man van Highlanders. De klok bleek de grootste vriend van de thuisploeg. Met de kleiner wordende voorsprong was het zaak de volle 24 seconden van de schotklok te gebruiken, alvorens naar de ring te gaan. Uiteindelijk werkte deze tactiek en stond het 37-31 na veertig minuten basketbal.

De scores: Danielle de Jager 10, Ellen Roede 8, Marloes Knol 6, Annemieke Westerdijk 6 en Carolien van Tamelen 5.

Aanstaande zaterdag speelt Highlanders een uitwedstrijd tegen Oaters Joure. Ook een oude bekende, want ook zij promoveerden vanuit de derde klasse afgelopen seizoen.