Zo op het einde van het eerste seizoen in de tweede klasse, komen de dames van SIETSEMA Highlanders op stoom. Afgelopen zaterdag speelde het team van trainer/coach Jeroen Bos een uitwedstrijd tegen nummer 4, Oaters Joure. De gehavende Uithuizer formatie won verrassend met 48-49 en boekte daarmee de vierde zege in de laatste vijf wedstrijden.

Het was de eerste ontmoeting dit seizoen in de tweede klasse tussen beide teams. De thuiswedstrijd werd destijds verschoven en vindt nu aanstaande zaterdag plaats. Zo ontmoet men elkaar dus twee keer in een week tijd. Highlanders kende nogal wat personele problemen in deze wedstrijd. Marlies Pieterman en Janet Dolfing waren niet van de partij waardoor coach Bos slechts zes speelsters tot zijn beschikking had. De thuisploeg had met zeven speelsters ook niet de breedste selectie. Oaters startte met hun traditionele zoneverdediging terwijl Highlanders de man-to-man weer oppakte. Het wedstrijdbeeld bleef het gehele duel constant. Highlanders probeerde de zone goed uit te spelen en gebruik te maken van de afstandschoten terwijl Oaters probeerde de break te pakken of topspeelster Uninge aan te spelen in de bucket. In de eerste minuten was het duidelijk de thuisploeg die domineerde. Drie snelle scores werden alleen beantwoord met een driepunter van Ellen Roede, die met Danielle de Jager, Marloes Knol, Annemieke Westerdijk en Carolien van Tamelen de basis vormde. Highlanders verdedigde niet attent en fel genoeg en liet zich in de rebound het kaas van het brood eten. Na zeven minuten stond het dan ook al 12-4 voor de thuisploeg. De Friese zone liet genoeg kansen voor het afstandschot dat na de rommelige start steeds beter gevonden werd. In het restant van het eerste kwart was het Roede die naast haar driepunter nog twee afstandschoten wist te verzilveren en daarmee haar ploeg in de buurt hield van de thuisploeg. Het eerste kwart werd afgesloten met een 13-8 achterstand. In het tweede kwart begon het beter te lopen bij de gasten. De Jager scoorde twee aanvallen achter elkaar een driepunter en zette ineens Highlanders op een 13-14 voorsprong. De hard werkende Van Tamelen zorgde voor het cement in de Uithuizer aanvalsmachine. Ze zorgde voor constante dreiging en verwarring in de Friese bucket. In het gehele duel kreeg ze liefst zestien vrije worpen. Acht keer had Oaters een persoonlijke fout nodig om haar af te stoppen. In de moeilijke fase hielde ze haar ploeg in de race. Bij 17-15 mocht uitblinker Uninge even plaats nemen op de wisselbank. Highlanders profiteerde hier maximaal van. Westerdijk werd gezocht onder de ring voor de gelijkmaker en drie vrije worpen van Van Tamelen zetten de gasten op 17-20. Met nog tien seconden op de klok dribbelde De Jager de bal op, stopte af op de driepuntslijn en liet haar derde rake driepunter van dit kwart los voor 17-23 bij rust en deelde zo een mentaal tikje uit.

In de tweede helft kwam Oaters weer gevaarlijk opzetten. Twee snelle scores maakten het weer een wedstrijd. Highlanders bleef op dezelfde consequente manier spelen in de aanval. Een aanval over vijf schijven werd door Van Tamelen onder de ring afgemaakt. Toen ook Knol haar schot goed viel, werd het 23-28. De thuisploeg bleef achter de feiten aanlopen en kon op de break geen vuist meer maken. Het trio Roede, De Jager en Knol onderschepte de meeste verre passes. In de slotminuut stond het 27-31 toen Highlanders wederom mocht gaan voor de slotaanval. In de slotseconde belandde de bal bij Roede die een ietwat gelukkige driepunter raak gooide voor 27-34 en een tweede mentale dreun werd uitgedeeld. In de laatste tien minuten leek het lijntje te knappen. Oaters kreeg de geest en maakte een 12-2 run in de eerste vijf minuten. De Uithuizers bleken niet uit het veld geslagen te zijn bij 40-36. De vierde driepunter van De Jager bracht ze terug en de derde driepunter van Roede zorgde voor 42-42, drie minuten voor het einde. Het schot van diezelfde Roede bracht Highlanders zelfs weer voor. In die laatste anderhalve minuut ontspon zich een spannend slot. Bij 42-44 miste Oaters twee vrije worpen. Aan de andere kant benutte Roede er wel twee voor 42-46. Een schot van de thuisploeg betekende weer 44-46. Knol antwoordde ook met een schot, 44-48. Center Uninge werd in stelling gebracht voor 46-48 met nog veertig seconden te spelen. Knol werd foutief afgestopt en maakte een van haar twee vrije worpen voor 46-49. Met nog 28 seconden benutte Oaters twee vrije worpen voor 48-49. Nu had Highlanders een aanval en nog enkele seconden over. Er werd tot aan de slotseconde van de schotklok gewacht en geschoten. De bal ketste van de ring waarna Wilma Kampen de aanvallende rebound pakte en zo haar ploeg de tijd kon laten uitspelen. Al met al een mooie opsteker voor de Uithuizer dames.

De scores: Ellen Roede 17, Danielle de Jager 12, Carolien van Tamelen 11, Marloes Knol 7 en Annemieke Westerdijk 2.

Aanstaande zaterdag speelt Highlanders de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Tegenstander is dan wederom Oaters Joure. Het duel in De Mencke begint om 20:00 uur.