Het damesteam van SIETSEMA Highlanders speelde afgelopen zaterdag een thuiswedstrijd in De Mencke tegen BV Aris uit Leeuwarden. Beide ploegen spelen bovenin mee in de derde klasse. De ploeg van coach Kees Neggers was uiteindelijk de bovenliggende ploeg door met 47-39 te winnen.

Neggers startte met Ellen Roede, Danielle de Jager, Ruth Haaksema, Janet Dolfing en Carolien van Tamelen. De beginfase was voor de Friezinnen. Door net wat attenter te zijn scoorden ze vlot in de wedstrijd twee maal. Daar stond een score van Van Tamelen tegenover. De rake vrije worpen van De Jager maakten het even later 4-4. Het werd vooral een verdedigend duel. Highlanders wisselde man-to-man en zone steeds af. Aris speelde verrassend genoeg grotendeels man-to-man, terwijl Friese ploegen erom bekend staan vaak terug te vallen in een zone. In het verleden hadden de Uithuizers nog wel eens moeite met het fysieke werk van de gasten, maar nu werd er aardig gerebound. Dolfing bijvoorbeeld promoveerde twee keer een aanvallende rebound tot een score. Daar zou het overigens in het eerste kwart ook bij blijven. Aris mocht enkele malen naar de vrije worplijn en liep van 8-4 uit naar 8-9 aan het einde van kwart één. Coach Neggers had inmiddels de Marliezen ingebracht. Pieterman en Neggers om precies te zijn. Dit gaf weer nieuwe impulsen. In het tweede kwart was het de tandem Van Tamelen en Neggers die de kar trokken. Van Tamelen benutte vijf van haar zes vrije worpen terwijl Neggers brutaal speelde en enkele mooie ballen scoorde voor 19-21, toch nog voor Aris. De gasten speelden net meer bekeken dan de thuisploeg. Maar met een achterstand van slechts twee punten was alles nog mogelijk in de tweede helft.

In het derde kwart ging het gas vol open bij Highlanders. Eerst mocht Aris nog op 19-23 komen maar daarna was het een 11-0 run voor de thuisploeg. De defensie zat nu goed dicht en veel Friese schoten misten doel. Nu was het Neggers die het voortouw nam. Dolfing zette haar ploeg bij 24-23 voor het eerst op voorsprong in de tweede helft. Twee intercepties en scores van Neggers tilden het verschil naar 28-23. Het was de ervaren Roede die in de laatste minuut met een score ook nog een duit in het zakje deed voor 30-23. In de laatste periode werd er aan beide kanten flink gescoord en was het een spel van kleine runs. Er werd hard gelopen en de defensie vertoonde bij beide ploegen veel openingen. De eerste run was van Aris dat terugkwam tot 34-29. Deze werd gepareerd en de tweede run van de gasten kwam tot 38-35. Daarna was het gedaan met de tegenstand. Van Tamelen scoorde, gevolgd door Dolfing waarna de driepunter van Roede de nekslag betekende bij 45-35. Aris drong nog wel aan maar de tijd was tekort om terug te komen. Al met al een zwaarbevochten zege van Highlanders dat wel bovenin blijft meedoen en nu voor de zesde keer op rij wist te winnen.

De scores: Carolien van Tamelen 19, Marlies Neggers 12, Janet Dolfing 7, Ellen Roede 7 en Danielle de Jager 2.

Zaterdag speelt Highlanders om 20:15 uur wederom een thuiswedstrijd. Dan is Olympia uit Groningen te gast in de Mencke.