Het damesteam van SIETSEMA Highlanders mocht afgelopen zaterdag haar eerste competitiewedstrijd spelen. De nummer vier van afgelopen seizoen is weer ingedeeld in de derde klasse van Rayon Noord. Tegenstander in De Mencke was Aquila uit Veendam, de nummer drie van vorig jaar. Op papier dus een topper gezien het feit dat kampioen Jumping Five er niet meer bij is en Aquila en Highlanders gokken op een plaats bovenin. Bij een topwedstrijd hoort spanning, zo ook zaterdagavond. Het werd via 39-39, 42-39 voor de Uithuizer dames.

Ten opzichte van vorig seizoen zijn er weinig wijzigingen. Trainer Ivo Buderman voorziet de dames van de trainingen terwijl de coaching wederom gedaan wordt door Kees Neggers. Beide heren hebben hun sporen in het noordelijke basketbal meer dan verdiend en de Highlander-dames mogen zich gelukkig prijzen met zo’n ervaren begeleidingsstaf. Twaalf teams in de derde klasse gaan strijden om het kampioenschap. Highlanders wil graag bovenin meedraaien. Teruggekeerd na haar zwangerschapsverlof is Danielle de Jager. Verder bestaat de selectie uit de gebleven speelsters; Marlies Neggers, Ellen Roede, Marlies Pieterman, Ruth Haaksema, Carolien van Tamelen en Janet Dolfing. Vanuit de jeugd maakt Jody Sijbolts regelmatig haar opwachting bij de dames.

Anders dan vorig seizoen speelde Highlanders wat afwisselender in de defensie. Waar het vorig jaar, mede door personele problemen, vaak een zoneverdediging was, werd er nu met een gewone man-to-man gestart. Het zorgde direct voor wat meer actie in de wedstrijd, waardoor het ook voor de gevulde tribune leuker was om te kijken. In het eerste kwart liep de thuisploeg nog wel achter de feiten aan. De gasten hadden in Dijkstra en Klok twee zeer ervaren speelsters in huis. Met name laatstgenoemde bleek een plaag voor de defensie. Ze maakte liefst tweederde van alle punten van de Oost-Groningers. Het eerste kwart werd ook afgesloten met een 12-15 achterstand. In het tweede kwart zette De Jager met een vrije worp haar team voor het eerst op een voorsprong vlak voor rust, 20-19.

In het derde kwart was het steeds stuivertje wisselen. Highlanders kon gelukkig profiteren van een bredere bank dan vorig seizoen. Dat bleek ook nu de redding. Neggers zorgde voor de meeste punten maar werd goed geassisteerd door Van Tamelen, die veel werk moest opknappen omdat collega-center Janet Dolfing afwezig was. Het derde kwart eindigde bij 33-30. Het laatste kwart was eveneens “puntje-puntje”.  Met nog minder dan een minuut op de klok stond het 39-39. De tactiek van Aquila was om geen gewone score weg te geven maar risico te nemen en persoonlijke fouten te maken. Dit leverde Highlanders vrije worpen op. Onder druk scoorde De Jager beide vrije worpen en Neggers drie van de vier waarmee de wedstrijd beslist werd, 42-39.

De scores: Marlies Neggers 18, Carolien van Tamelen 12, Danielle de Jager 7, Ellen Roede 3 en Ruth Haaksema 2.

Aanstaande zaterdag komt MSK uit Musselkanaal op bezoek in De Mencke, de kampioen van 2011. Een mooie testcase voor de dames om te kijken wat haalbaar is dit seizoen. Het duel in De Mencke