Het damesteam van SIETSEMA Highlanders speelt dit seizoen in de top vier van de derde klasse. Een plek die ze ook aan het eind van deze jaargang wil behouden. Daarvoor moeten er wel punten gepakt worden in de laatste vier duels. Een goede aanzet werd afgelopen zaterdag in De Mencke gegeven. Tegenstander Groene Uilen werd met 74-9 in de pan gehakt. Een mooie revanche want de uitwedstrijd leverde een minieme nederlaag op. Toen speelden de Uithuizers met slechts vijf speelsters, nu kon men zeven opstellen. De afwezigen en de blessures zijn een beetje het verhaal van dit seizoen. Enkele speelsters zijn niet altijd inzetbaar en daarnaast heeft de ploeg van coach Kees Neggers veel pech gehad aan het blessurefront. Anders had een hogere klassering er wellicht prima ingezeten.

Zaterdag moest men het doen zonder Gemma Oosterbeek terwijl Ellen Roede geblesseerd aan de kant toekeek. De zieke coach Neggers werd vervangen door Albert de Vries, die toevalligerwijs ook de invaller was bij de verloren uitwedstrijd. Een tweede nederlaag zag De Vries uiteraard niet zitten, dus had hij zich prima voorbereid op dit duel. Groene Uilen is niet een bijster sterke ploeg, maar wel een team dat hard kan werken en veel rebounds kan pakken. Om dit te pareren begon Highlanders in een compacte zoneverdediging met de starters; Danielle de Jager, Mirjam Smit, Janet Dolfing, Marlies Pieterman en Ruth Haaksema. De stadjers wisten hier geen raad mee en het fanatisme en de felheid lag nu bij de blauwhemden. Binnen negen minuten stond het al 12-0. Groene Uilen kwam niet verder dan wat schoten van afstand. Vanaf de bank gaven Carolien van Tamelen en Marlies Neggers goede scorende impulsen. De lay-up van laatstgenoemde betekende 14-3 als tussenstand na het eerste kwart. In het tweede kwart ging het rap. Er werd aan de lopende band gescoord en het tempo lag hoog. Liefst 28 punten werden er deze periode gescoord. De Groningers stelden daar slechts drie tegenover, waardoor het bij rust 42-5 was en van een wedstrijd geen sprake meer was.

In het derde kwart was de scherpte er een beetje af en werd de ring moeilijker gevonden. Groene Uilen was ook teruggezakt in een zone terwijl Highlanders nu juist de man-to-man hanteerde. De schutters van de thuisploeg moesten even in het ritme komen waarna er toch flink van afstand gescoord werd. En als daar niet het schot was, was daar wel de snel insnijdende Van Tamelen voor een lay-up. Via een 15-2 tussenstand werd het 57-7 aan het einde van de derde periode. Het laatste kwart leek op een score na een kopie van het derde kwart. Groene Uilen geloofde het wel en Highlanders ging flink door met scoren, rennen en de tegenstander aftroeven op inzet. Neggers zette met twee vrije worpen de eindstand op het bord bij 74-9, daarmee werd ze samen met Van Tamelen topscorer van dit duel.

De scores: Carolien van Tamelen 22, Marlies Neggers 22, Janet Dolfing 11, Danielle de Jager 9, Mirjam Smit 4, Marlies Pieterman 2 en Ruth Haaksema 2.

De eerstvolgende wedstrijd is een uitwedstrijd tegen Olympia in Groningen.