Het damesteam van Highlanders speelde afgelopen zaterdag thuis in de H.J. Brontshal tegen Aris uit leeuwarden. Dat was de enige tegenstander waarvan nog niet gewonnen werd deze competitie. De uitwedstrijd werd een bizar gelijkspel. En naar het lijkt, bezorgt dit gelijkspel Jumping Five de titel en blijft Highlanders tweede op een punt achterstand. Al met al hadden de speelsters van coach Jeroen Bos dus iets goed te maken. En vanuit een uitmuntende verdediging wonnen de Uithuizers dan ook ruim met  44-17.

Dat Highlanders over slechts zes speelsters mocht beschikken, deerde de thuisploeg niet. Naast de langer afwezigen, speelde Marlies Pieterman ook niet mee. De acht Leeuwarder speelsters zagen wellicht kans, maar kwamen bedrogen uit. In de uitwedstrijd hadden zij met veel fysiek vertoon het spel van Highlanders ontregelt. Nu waren de Uithuizers beter hierop voorbereid. Ellen Roede, José Verhage, Danielle de Jager, Annemieke Westerdijk en Carolien van Tamelen stonden in de basis. Zoals verwacht liepen de eerste aanvallen stroef tegen de Friese vechtmachine. Er werd amper gescoord. Na vijf minuten stond het 0-2! Emmely Bulthuis, net ingebracht na een time-out, opende de score voor de thuisploeg. Highlanders stond erg goed te verdedigen. Aris kwam niet tot goede schoten en een verdwaalde korfbaldriepunter zorgde voor hun enige andere score in het eerste kwart. Niet dat het bij de thuisploeg veel beter ging. Een lay-up van Verhage en een vrije worp van Van Tamelen zorgde voor de schamele 5-5 na het eerste kwart. De verwachting was dat Aris toch zou moeten toegeven aan de verdedigende druk van Highlanders en dat daarmee aanvallend openingen zouden ontstaan. En dat scenario ontpopte zich inderdaad in het tweede kwart. De Jager kon tweemaal scoren net als Roede en er werden zelfs enkele breaks gelopen (knap afgemaakt door Van Tamelen). Zo kwam de ruststand op 18-7, nog steeds een heel lage score.

In de tweede helft bleef het initiatief bij de Uithuizers. Hoewel het aanvallend niet soepel liep, bepaalden zij wel het tempo van het spel. Doordat de verdediging heel constant bleef, kon Aris nog steeds niet tot goede schoten komen. Een 7-0 run in de eerste minuten zorgde voor 25-7. Daarna brak de enige mindere fase aan in verdedigend opzicht en mochten de Friezen liefst drie scores maken. Ze werden wel allemaal beantwoord door scores van Westerdijk aan de andere kant waardoor de stand op 31-14 kwam na het derde kwart. Hoewel zeventien punten verschil best goed is te maken, zag het wedstrijdbeeld er totaal niet naar uit. Aris probeerde nog wanhopig de schuld bij de arbitrage neer te leggen, wat hen alleen een technische fout opleverde. Highlanders verdedigde ook de laatste tien minuten prima. Van Tamelen en Westerdijk mochten op de break de laatste punten maken. De allerlaatste score kwam echter van degene die ook het bal mocht openen, Emmely Bulthuis. En dat was tevens een mooie afsluiter voor dit duel. Coach Bos was dan ook zeer te spreken over zijn defensie: “Wij waren al het hoogst scorende team uit de competitie, we hebben nu ook laten zien liefst 35 minuten goed en geconcentreerd te kunnen verdedigen.”

De scores: Annemieke Westerdijk 14, Danielle de Jager 10, Carolien van Tamelen 8, Ellen Roede 6, Emmely Bulthuis 4 en José Verhage 2.

Aanstaande zaterdag speelt Highlanders om 16:30 thuis in de H.J. Brontshal de laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Arrows uit Damwoude. In het geval dat Jumping Five verliest van laagvlieger Olympia en de Uithuizers winnen, mag men zich kampioen noemen. Echter die kans is gering.