Het eerste team van basketbalvereniging SIETSEMA Highlanders speelde zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen Millwings uit Winschoten. In een rommelig duel won de thuisploeg van coach Ivo Buderman met 57-42.

Highlanders kende vooraf enkele tegenvallers in het ontbreken van Edwin Sterenberg, Jasja ter Horst en Ivo Bronsema. Hiermee werd de spoeling aan de buitenkant wel wat dunner. Van de acht wel aanwezige spelers hadden twee al meegespeeld met het tweede team zodat gevreesd kon worden voor een lastige wedstrijd tegen het twaalfkoppige en danig verjongde Millwings. Buderman startte met Gerald van Nieuwenhuyzen, Hans van Tamelen, Jeroen Bos, Andre de Boer en Alje Ferwerda. De opdracht was om de nieuw ingestudeerde aanval te spelen in de beginfase en niet hals over kop te gaan rennen en vliegen. Dit verliep redelijk. De Boer was een goede afmaker gezien zijn zes punten in de eerste minuten. Millwings speelde heel beweeglijk waardoor de Uithuizers gedurende het duel moeite hadden met rebounden. Na 8-6 bracht de ingebrachte Klaas de Jong met een driepunter zijn team op 11-6 en was een gaatje geslagen. Van Tamelen produceerde niet veel later eenzelfde exemplaar voor 15-8. Toch werd er slecht geschoten van afstand gedurende het duel. Gelukkig kan Highlanders momenteel terugvallen op een solide defensie.  De gasten kregen weinig cadeau. Het enige wat vervelend was voor beide ploegen was het wisselvallige fluiten. Hierdoor werd soms meer toegestaan dan goed was voor het duel. Bij 16-11 eindigde het eerste kwart. Het tweede kwart leek wel een kopie van het eerste. Highlanders verdedigde goed maar had aanvallend grote problemen. De snelle Van Nieuwenhuyzen kon een paar breaks verzilveren maar werd soms hard aangepakt op weg naar de ring. De Jong werd expres in stelling gebracht tegen zijn directe tegenstander. De geroutineerde forward maakte goed gebruik van deze situatie door drie maal te scoren onder de ring. Het tekent misschien wel het verschil in ervaring tussen beide teams. Een sterke actie onder de ring van Ferwerda betekende 28-17. Twee scores later  stond de 29-19 ruststand op het bord.

In het derde kwart werd dan het beslissende gaatje geslagen. Het waren twee snelle driepunters van Van Tamelen en een prachtige break afgemaakt door diezelfde Van Tamelen die voor 41-27 zorgden. De laatste was er een om in te lijsten. De Jong ging na een interceptie op de ring af en speelde blind de bal over z’n hoofd naar de meerennende Van Tamelen die scoorde. Het afstandschot van Daniel Koelikamp was goed voor 45-30 aan het einde van het kwart. De laatste periode was niet de meest mooie van de wedstrijd. De wedstrijd was al beslist en beide ploegen bleven de nadruk leggen op de defensie. Enige frivoliteit was de pass achter de rug langs van De Jong op Tabak die mocht scoren. In de allerlaatste seconde scoorde Van Nieuwenhuyzen met een driepunter vanaf de middenlijn. Een mooi slot van een niet al te mooie wedstrijd.

De scores: Hans van Tamelen 20, Klaas de Jong  12, Gerald van Nieuwenhuyzen 8,  Andre de Boer 6, Alje Ferwerda 4, Henk Tabak 3, Jeroen Bos 2 en Daniel Koelikamp 2

Zaterdag speelt Highlanders in Veendam tegen Aquila, naar verwachting een sterke tegenstander.