De heren van SIETSEMA Highlanders speelden zaterdagavond in Wildervank tegen Aquila 2, een van de titelkandidaten. De Uithuizers van trainer/coach Ivo Buderman wonnen met 49-59 en pakken daarmee een voorsprong op deze concurrent. Met name verdedigend heersten de voor de verandering in het geel spelende Highlanders.

Aquila 2 is een apart verhaal. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit het kampioensteam van Zuidlaren van vorig seizoen. Ze zijn aangevuld met enkele lokale spelers en center Jeroen de Wit. En laatstgenoemde, met zelfs eredivisie-ervaring, deed Buderman vooraf vermoeden dat het een zware wedstrijd zou worden. Daarnaast is het op papier heren 2 maar in de praktijk heren 1 zo liet de Veendamer voorzitter weten. Highlanders kende nogal wat personele problemen. Edwin Sterenberg, Jasja ter Horst en André de Boer waren sowieso niet van de partij en Klaas de Jong speelde met een lichte blessure. Gelukkig werd Rick Hansen bereid gevonden om in te vallen.

Buderman startte met Gerald van Nieuwenhuyzen, Daniel Koelikamp, Hans van Tamelen, Klaas de Jong en Henk Tabak. In de eerste minuten was het de thuisploeg die het initiatief nam . Highlanders nam een groot aantal schoten maar die misten allen doel. Aquila was wat doeltreffender en kwam zo op 7-0. Daarna kwamen de Uithuizers onder leiding van de zeer sterk spelende Van Nieuwenhuyzen terug in het duel.  Van Tamelen drukte een driepunter af voor 9-8  en gaf het startsein voor een runnetje. Centers Tabak en later Alje Ferwerda kwamen goed door onder de ring en een driepunter van Van Nieuwenhuyzen betekende 9-17 aan het einde van het eerste kwart. Echter in het daaropvolgende kwart verzuimden de gasten door te drukken. De fysieke overmacht van de thuisploeg zorgde ervoor dat er weinig gescoord kon worden onder de ring. En het afstandschot viel niet optimaal aan de kant van Highlanders. Gelukkig kan het wel terugvallen op een ijzersterke defensie. Hun twee scorende centers, De Wit en Bos, kwamen samen slechts tot 21 punten dit duel. En daarmee haalde Highlanders de angel uit de Veendamer aanval. Tabak en Ferwerda vochten verbeten duels uit onder de ring en waren verdedigend van onschatbare waarde voor de Uithuizers. Aan de buitenkant is Aquila niet gevaarlijk en dat brak ze aanvallend op. Echter een moment van onachtzaamheid zorgde wel voor een run van Aquila waarmee ze terug kwamen tot 26-28. Het was wederom Van Nieuwenhuyzen die in het slotsignaal naar de vrije worplijn mocht om zijn ploeg met vier punten voorsprong te laten rusten, 26-30.

Na rust leek de aanvallende malaise van het tweede kwart zich door te zetten. Communicatiefouten en onoplettendheden zorgden ervoor dat de thuisploeg er overheen ging bij 34-30. Ferwerda redde zijn ploeg met een schot van afstand gevolgd door Van Nieuwenhuyzen met een driepunter. Nog eenmaal bij 38-37 mocht de thuisploeg een voorsprong nemen. Hoewel ze de steun van het publiek konden gebruiken, zaten er in de tweede helft nog enkel Uithuizers aan de kant in de verder sfeerloze sporthal. Buderman nam een time-out en liet zijn ploeg pressen over het hele veld. Dit lukte wonderwel en enkele intercepties van Van Tamelen, die verder ongelukkig speelde, mondden uit in vrije lay-ups. En in mum van tijd stond het 38-48. De opdracht in het laatste kwart was simpel; deze wedstrijd over de streep trekken. Mooi was het spel niet, wel toonden de Uithuizers karakter. Aquila zette nog wel aan maar kwam nooit verder terug dan negen punten verschil. De nekslag werd uitgedeeld door uitblinker Van Nieuwenhuyzen met zijn vijfde geslaagde driepunter.

De scores: Hans van Tamelen 22, Gerald van Nieuwenhuyzen 21, Henk Tabak 6, Alje Ferwerda 4, Jeroen Bos 3, Daniel Koelikamp 2 en Ivo Bronsema 1.

Aanstaande zaterdag wacht wederom een zware tegenstander. Om 20:00 uur treedt Highlanders in de H.J. Brontshal aan tegen Arrows uit Damwoude, eveneens een ongeslagen ploeg.