Het eerste team van SIETSEMA Highlanders speelde zaterdagavond in de H.J. Brontshal een thuiswedstrijd tegen Arrows uit Damwoude. Beide teams waren ongeslagen dus de winnaar mocht zich koploper noemen. Het werd 53-53 en daar was heel wat consternatie voor nodig. Een nieuwe koploper is er voorlopig dus niet.

Highlanders was nagenoeg compleet. Coach Ivo Buderman startte met Gerald van Nieuwenhuyzen, Ivo Bronsema, Klaas de Jong, Hans van Tamelen en Henk Tabak. Van Tamelen opende het bal met een driepunter. Daarna was het een periode armoe troef. Net als een week eerder in Veendam wilden de ballen niet vallen. Er werd inspiratieloos gespeeld. De slimme en geroutineerde Friezen speelden het spelletje een stuk handiger. Net als Highlanders hadden ze problemen met het inconsequente fluiten van de arbitrage. Echter de Uithuizers lieten zich teveel meeslepen hiermee en reageerden hier een stuk minder slim op dan hun tegenstrevers. Het kwam Klaas de Jong en Gerald van Nieuwenhuyzen direct in het eerste kwart al op een technische fout te staan. Buderman reageerde gedecideerd door de betreffende spelers naar de kant te halen. Later zou hij hetzelfde doen met Van Tamelen. Vanaf de bank kwamen Daniel Koelikamp, Edwin Sterenberg, Alje Ferwerda, Jeroen Bos en Andre de Boer al in het eerste kwart in het veld. Sterenberg wist te scoren met een afstandschot en De Boer met een actie naar de basket. Toch bleven de Friezen op een 13-16 voorsprong staan na het eerste kwart. Het tweede kwart was dramatisch te noemen. Arrows scoorde ook niet veel maar de thuisploeg gewoon helemaal niet. Na een driepunter van de gasten werd het zelfs 13-28 en leek het duel beslist. Twee driepunters in de slotminuut van Bos zorgden voor een beetje lucht bij rust, 19-30.

Na rust moest het dan gebeuren. De afspraak was om geen opmerkingen te maken naar de arbitrage en zich te richten op het eigen spel. Dit lukte iets beter. De eerste twee aanvallen werden weer afgerond met driepunters van Bos voor 25-31 en zo zat Highlanders weer in de race. Van Tamelen, spelend met vier fouten, kwam weer in het veld en nam de score over. Twee driepunters op rij zorgden voor 33-33. Een schot van De Boer en een miraculeuze driepunter van wederom Van Tamelen zorgden voor 38-33 en daarmee nam de thuisploeg het heft in handen. Arrows gaf zich niet gewonnen en vocht zich terug naar 38-37 aan het einde van het derde kwart. In het begin van het laatste kwart liet Ferwerda zich gelden. De sterke center benutte eerst zijn twee vrije worpen en daarna een actie naar de ring voor 42-42. In een van de vele tumultueuze situaties werd een persoonlijke fout begaan door De Jong. Echter de arbitrage gaf hem aan Van Tamelen die niet eens in de buurt was. Het was de vijfde voor de 22-jarige topschutter. Vlot daarop kreeg Ferwerda een onsportieve fout toebedeeld bij een balvast situatie. Arrows kreeg zo liefst twaalf vrije worpen in de laatste minuten. De Jong had met een vrije worp zijn team op 50-50 gezet met nog negentig seconden op de klok. Een interceptie van Sterenberg mondde uit in een lay-up van Van Nieuwenhuyzen voor 53-50. Echter op onbegrijpelijk wijze wisten de Uithuizers in de slotfase twee keer de bal te verspelen. Bij 53-52 knalde een van de gasten richting basket. En exemplarisch voor dit duel kreeg De Jong de fout toebedeeld met nog drie seconden op de klok. De betreffende speler van Arrows scoorde eenmaal voor 53-53. In de resterende tijd kwam Highlanders niet meer tot een goed schot.

De scores: Jeroen Bos 14, hans van Tamelen 12, Klaas de Jong 8, Andre de Boer 5, Alje Ferwerda 4, Gerald van Nieuwenhuyzen 4, Edwin Sterenberg 3, Daniel Koelikamp 2 en Henk Tabak 1.

Uiteraard kon coach Buderman niet tevreden zijn met deze wedstrijd. Straks twee weken geen wedstrijden waardoor men zich optimaal kan voorbereiden op de komende reeks, waarin Highlanders wel uit een ander vaatje mag tappen.