Het eerste team van SIETSEMA Highlanders speelde zaterdag voor het eerst in sporthal De Mencke in Uithuizen. Het team van de afwezige coach Ivo Buderman had iets goed te maken na de beschamende nederlaag van een week eerder tegen Olympia. Belial uit Surhuisterveen diende het slachtoffer te worden. De Friezen spelen onderin mee in de competitie en waren geen moment partij voor de blauwhemden. Highlanders won met de zeer ruime cijfers 102-28.

De thuisploeg wordt al enige tijd geplaagd door personele problemen. Zaterdag waren André de Boer en Klaas de Jong niet van de partij. Zoals genoemd was ook Buderman afwezig. Zijn plaats werd ingenomen door de eveneens geblesseerde Alje Ferwerda. Gevolg was dat slechts zeven spelers in staat waren om te spelen, waarvan er drie eerder die dag al minuten hadden gemaakt bij het tweede team. Het zou achteraf bezien niets uitmaken voor de wedstrijd.

Highlanders startte met Gerald van Nieuwenhuyzen, Hans van Tamelen, Jeroen Bos, Ivo Bronsema en Henk Tabak. Het was Bronsema die zijn naam liet noteren in de prille historie van de nieuwe hal; hij maakte de eerste punten. Belial stond in een zoneverdediging maar liet veel ruimte over voor de Uithuizers om rond te passen. Ondanks veel gemiste schoten, pakte Highlanders flink wat punten mee. Twee vrije worpen van Tabak zorgden voor 15-0. Een minuut voor het verstrijken van de eerste periode scoorde Belial voor het eerst. Het eerste kwart eindigde bij 19-2 en bood het talrijke publiek weinig spectaculairs. Het wedstrijdbeeld liet zien dat de gasten niet het vermogen hadden om terug te komen in het duel. Geen dreiging onder de basket en weinig schotvaardigheid. In het tweede kwart hadden Daniel Koelikamp en Edwin Sterenberg inmiddels het veld betreden. Het duurde even voordat de thuisploeg het vizier weer op scherp had. Omdat de rebound bijna altijd voor Highlanders was, kon een enkele snelle pass vaak voldoende zijn om een Highlander alleen te laten scoren. Van Tamelen dunkte keihard door en ook Sterenberg, Bos en Van Nieuwenhuyzen pakten hun lay-ups mee. Gedurende de wedstrijd hadden de Uithuizers wel moeite met afstandschoten. Logisch want er werd voor het eerst gespeeld met de nieuwe belijningen, waarbij de driepuntslijn een halve meter naar achteren ligt. Desondanks troffen acht pogingen doel. Een assist van Van Tamelen op Bos betekende vlak voor rust 50-6.

Na rust was de fut al wat uit de wedstrijd. Er werd niet fel en fanatiek verdedigd en het duel bloedde wat dood. Er werden wat fast-breaks gelopen maar vooral balverlies geleden. De verminderde concentratie zorgde voor enkele slechte passopties. Sterenberg en Tabak maakten vanaf de vrije worplijn 66-13 aan het einde van het derde kwart. In het laatste kwart was de doelstelling om honderd punten te maken. Aangespoord door de goed spelende Bronsema pakte Highlanders flink wat punten. Bij 90-22 stond er nog drie minuten op de klok. Drie driepunters op rij van Bos en Van Nieuwenhuyzen zorgden voor de 99 punten. Drie missers op rij leken daarna roet in het eten te gooien. Toch was er in de slotminuut Van Tamelen die eveneens een driepunter benutte voor de 102-28 eindstand.

De scores: Hans van Tamelen 25 (2 driepunters), Jeroen Bos 20 (4 driepunters), Gerald van Nieuwenhuyzen 13 (1 driepunter), Ivo Bronsema 13, Henk Tabak 9, Edwin Sterenberg 7 en Daniel Koelikamp 5 (1 driepunter).

Naast de gewonnen wedstrijd kwam ook het nieuws binnen dat de verloren wedstrijd van een week eerder is omgezet in een reglementaire zege. Olympia scheen met een ongerechtigde speler(s) gespeeld te hebben. Dus in die zin een vierpuntenweekend voor Highlanders. Door deze punten staat het nog steeds gedeeld eerste met Arrows.

Aanstaande zaterdag speelt Highlanders een uitwedstrijd tegen Millwings in Winschoten.