Afgelopen zaterdag trad EKEMA Highlanders thuis aan tegen Belial uit Surhuisterveen. Het uitduel werd gewonnen maar toen traden de Uithuizers compleet aan. Nu miste het Henk Tabak en Bernd Huizing. Ondanks dit gemis onder de basket schoot Highlanders met precisie de zoneverdediging aan flarden. De eindstand in de H.J. Brontshal werd bepaald op 78-62.

 

De mannen uit Surhuisterveen hanteren sinds jaar en dag de zoneverdediging. Op het eerste oog een goed middel tegen Highlanders. Onder de ring had het immers weinig te vertellen en de grote Friezen waren zo vaak verzekerd van de rebound. Het enige wat de Uithuizers juist niet moesten doen, was raakschieten van afstand. En juist dat laatste gebeurde tegen een hoog percentage. Jeroen Bos wist zelfs een clubrecord van 10 rake driepunters te maken.

Highlanders startte met Erwin Vos, Daniel Koelikamp, Hans van Tamelen, Jeroen Bos en Erik Sterenberg. De passing was goed verzorgd en hierdoor ontstonden veel vrije schotkansen. De eerste score was meteen een driepunter van Van Tamelen gevolgd door een schot van Vos. Daarna vielen al vier driepunters van Bos goed en wederom een schot van Vos voor 23-17 aan het einde van het eerste kwart. In het tweede kwart speelde Highlanders defensief een stuk beter. De lange mannen van Belial werden beter aan banden gelegd. Sterenberg en de ingebrachte Joop van den Berg en Jasja ter Horst hadden hier een groot aandeel in. Aanvallend bleef veel het afstandschot gezocht worden. Vijf seconden voor het verstrijken van de tijd wist Bos zijn achtste driepunter al te verzilveren voor de ruststand van 42-26.

In de tweede helft stond er een verrassende schutter op in de persoon van Joop van den Berg. Normaal het blok beton onder de basket. Nu stapte hij twee keer naar buiten en wist twee keer een driepunter te scoren. Hij werd in die fase goed gesteund door het spel van Koelikamp, die ook scorend goed doorkwam. Ondanks alle gescoorde driepunters en de voorsprong van 58-34 halverwege het derde kwart, bleef Belial stug in de zone staan. Highlanders hoopte dat ze over zouden stappen naar een man-to-man zodat de één tegen één kwaliteiten van o.a. Van Tamelen, Koelikamp, Ter Horst en Sterenberg ten volste benut konden worden. Dit gebeurde niet. De negende driepunter van Bos betekende de 63-44 tussenstand na het derde kwart. In de laatste periode was de fut er wat uit aan beide kanten. Belial geloofde niet meer in de zege en Highlanders spon de aanvallen lang uit. Man van het vierde kwart was zonder twijfel Rick Hansen. De jongste speler van de Uithuizers maakte de helft van de punten in deze periode. Hij boorde ook het laatste restje hoop van de Friezen de grond in door met een driepunter 76-62 te scoren.

Scores Highlanders: Jeroen Bos 30, Hans van Tamelen 16, Rick Hansen 11, Joop van den Berg 7, Daniel Koelikamp 6, Erwin Vos 6 en Erik Sterenberg 2.

Komende zaterdag speelt Highlanders thuis tegen Millwings uit Winschoten. Het duel begint om 19:30 uur in de H.J. Brontshal.

 
Hoofdsponsor
Bord/Team Sponsoren
Krijgsheld bloemen en planten
Kramer