SIETSEMA Highlanders wint thuis van Celeritas-Donar

De hoofdmacht van basketbalvereniging SIETSEMA Highlanders speelde vorige week haar eerste competitiewedstrijd in de derde klasse. In een zwak duel werd er verloren van Jumping Five uit Peize. Echter door het opstellen van een ongerechtige speler mochten de Uithuizer basketballers de punten meenemen en verloor Peize achteraf met 20-0. Een gelukje voor Highlanders dat afgelopen zaterdag de koppositie ineens moest verdedigen. Dat moest in De Mencke gebeuren tegen Celeritas-Donar, een ploeg die ook haar eerste duel had gewonnen. Enigszins onverwacht won Highlanders ruim met 70-52.

Een tussenjaar voor Highlanders werd het al eerder genoemd in de Ommelander Courant. De oudste jeugd is verenigd in het U22 team en gaat op termijn het nieuwe eerste team vormen. Tot die tijd mogen enkele oudgedienden in combinatie met wat jongere spelers het eerste team vormen. Door de nieuwe regelgeving van de bond is het wel mogelijk om zoveel jeugd vrijblijvend te mogen laten meespelen. Een ontwikkeling die positief is voor de Uithuizers omdat op deze wijze de jonge garde flink minuten mag maken en zo ervaring kan opdoen met het spelen tegen fysiek sterkere tegenstanders. Anton Jonker was de spelverdeler van de U22 die zaterdag flink aan de bak mocht met de heren.

Met Jonker erbij beschikte Highlanders over acht spelers. Helaas was de enige tweemeterman in de persoon van Alje Ferwerda afwezig. En juist zijn lengte en kilo’s konden goed gebruikt worden tegen het veel langere en sterkere Celeritas uit Groningen, dat ook nog eens het debuut had van een oud-Highlander. Klaas de Jong had twee seizoenen geleden zijn basketbalschoenen aan de wilgen gehangen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En zo maakte een van de steunpilaren van Highlanders in de periode 2000-2013 zijn opwachting in het geel van de Groningers. Negentien punten met vijf driepunters later, was hij veruit de beste man op het veld van de Groningers, dat zich verder liet zien met het lopen van ingewikkelde patronen en dito aanwijzingen van liefst twee coaches.

Voor de thuisploeg was het plan simpel. Door middel van een zoneverdediging proberen niet teveel rebounds weg te geven tegen de grotere tegenstanders, waar wel enkele dubbele meters rondliepen en aanvallend vrijuit te spelen. Er werd gestart met Erwin Vos, Harald Jonker, Jeroen Bos, Hans van Tamelen en Jesse Bronsema. In het eerste kwart gaven beide teams elkaar geen duimbreed toe. Opvallend was hoe vaak Highlanders een aanvallende rebound mocht pakken en zo tweede schotopties kreeg. Met name Bronsema onderscheidde zich hier zaterdag in. En op de echt moeilijke momenten kan Highlanders altijd terugvallen op Van Tamelen. Met zijn snelheid en atletisch vermogen kan hij vaak iets forceren als het nodig is. Bij 16-17 eindigde de eerste periode. Vooraf hadden de Uithuizers als doel gesteld om zo lang mogelijk aan te haken en indien mogelijk in het laatste kwart toe te slaan. In het tweede kwart sloot de verdediging beter en hadden Wessel van Tamelen en Pim Kamminga een goede rol vanaf de bank terwijl eerdergenoemde Anton Jonker ook prima inviel. Een scorende rol van Hans van Tamelen zorgde ervoor dat de defensie van Celeritas maar oog had voor een man. Kamminga zag dit goed en slalomde langs zijn verdediger voor een fraaie open lay-up. Het was dat Celeritas in het eindsignaal met een knappe driepunter scoorde dat het verschil klein bleef, 33-29 bij rust.

Het derde kwart stond in het teken van de defensie. Aanvallend was het van beide kanten niet sterk. In de eerste vier minuten scoorde Highlanders niet terwijl de Groningers naderbij kwamen. Toen Hans van Tamelen binnen een minuut zijn derde en vierde persoonlijke fout haalde, moest de topscorer naar de kant. Dit leek het teken voor de gasten om erop en erover te gaan. Terwijl De Jong voor Celeritas gelijk maakte, 35-35, stonden er andere spelers op voor de thuisploeg. Vos scoorde twee schoten in deze fase, Harald Jonker toverde een lay-up door de ring en Bronsema noteerde een mooie driepunter. In de laatste minuut was het Anton Jonker die op snelheid de verdediging doorkliefde en op twee seconden voor het einde zijn neef Pim Kamminga vond op de driepuntlijn. En in de zoemer viel deze bal goed voor 46-36. Deze fase gaf Highlanders vleugels. Uitlopen op de sterker geachte tegenstander met je topscorer op de bank. In de beginfase van het vierde kwart scoorden weer Kamminga en Bos, na een aanvallende rebound. Halverwege stond het 56-45 en mocht Van Tamelen het veld weer in. Een paar knappe toverballen in deze fase stonden een wederopstanding van Celeritas in de weg. In de laatste minuten kwam de overwinning niet meer in gevaar en liep de thuisploeg zelfs uit naar 70-52.

De scores van Highlanders: Hans van Tamelen 28, Jesse Bronsema 18, Jeroen Bos 9, Pim Kamminga 7, Erwin Vos 4, Harald Jonker 2, Anton Jonker 1 en Wessel van Tamelen 1.

Aanstaande zaterdag mag Highlanders, wederom in De Mencke, spelen tegen Millwings uit Winschoten. Het duel begint om 16:00 uur.