De hoofdmacht van SIETSEMA Highlanders speelde zaterdagavond een thuiswedstrijd in De Mencke tegen middenmotor Olympia uit Groningen. De Uithuizers waren duidelijk de betere ploeg en wonnen gemakkelijk met 82-43. Hiermee behoudt het de koppositie in de derde klasse B.

De thuisploeg speelde zonder Edwin Sterenberg en Harald Jonker terwijl coach Gerald van Nieuwenhuyzen ook niet van de partij was. Met acht spelers ving men de wedstrijd aan tegen slechts zes Groningers. Opvallend detail was dat de hoofdscheidsrechter een Highlanders-verleden had. Lourens Wijnen doorliep de jeugd van Highlanders (toen nog Dribbel’94) en speelde later in het eerste en tweede team van de vereniging. Momenteel speelt hij in Groningen bij Scylla en fluit hij namens die vereniging wedstrijden voor de basketbalbond. Hij zou geen moeilijke avond treffen in Uithuizen, daar er van een echte wedstrijd geen sprake was.

De basisvijf bestond uit Ivo Bronsema, Klaas de Jong, Hans van Tamelen, Henk Tabak en Alje Ferwerda. Al vlot bleek dat de gasten het tempo van de wedstrijd wilden bewaken. Dat wil zeggen dat er langzaam opgebouwd werd en dat er veel tijd van de schotklok werd gespeeld. Bij 5-5 na drie minuten spelen, leek het erop dat dit goed zou werken. Op dat moment leek de thuisploeg wakker te worden en werd het lengtevoordeel maximaal uitgebuit. De defensieve rebounds werden nu vlotter omgezet in snelle aanvallen. En 11-0 run was het gevolg en hiermee werd het eerste gat geslagen. Er werd bij Highlanders goed rondgespeeld en er ontstonden veel vrije schotopties. Het afwerkingspercentage had wellicht hoger gekund maar had geen invloed op het wedstrijdverloop. Het eerste kwart eindigde in 22-12. In de tweede periode gaf de thuisploeg echt gas. Van Tamelen kreeg voldoende vrijheid om zijn kunsten te etaleren en sneed als vanouds door de verdediging terwijl zijn afstandschoten ook vaak doel troffen. Hij scoorde liefst vier driepunters dit kwart. Olympia had hier geen antwoord op en bleef zoeken naar de lange aanval. De grote mannen onder het bord werden goed aan banden gelegd door beurtelings Tabak, Ferwerda en Juchnevicius. Het gevaar kwam grotendeels van buiten de bucket. De rust werd bereikt bij 47-20.

Hoewel de term honderd punten uiteraard genoemd werd in de rust, leek het niet die kant op te gaan. Vanwege de afwezigheid van enkele kleinere en snelle spelers, was het moeilijk druk zetten op de kleine mannen van Olympia. Zij kregen hierdoor voldoende kans om hun lange aanvallen op te zetten. Hierdoor kreeg Highlanders niet heel veel meer schotopties dan de gasten. Daarnaast was in met name het derde kwart de afwerking beneden de maat. Een twee tegen nul break werd zelfs om zeep geholpen net als veel ogenschijnlijk makkelijke inleggers onder de ring. Het spel werd wat gezapig om naar te kijken en de aanwezige toeschouwers kregen weinig reden om de handen op elkaar te krijgen. Bij 63-31 eindigde het derde kwart. In het vierde kwart werd er wel wat meer hard gelopen en waren er wat meer hoogstandjes te bewonderen. Juchnevicius mocht een handvol aanvallende rebounds pakken en die omzetten in scores. En hiermee bewijst hij zijn team inmiddels wekelijks een goede dienst. Over het algemeen zijn de verdedigende rebounds goed verzorgd maar werden er weinig aanvallende gepakt. Met de komst van de Litouwer zijn de lange mannen zeker in de aanval gevaarlijker. De allerlaatste score in de wedstrijd kwam op naam van André de Boer, die met een vrije worp 82-43 maakte.

De scores: Hans van Tamelen 38, Jeroen Bos 13, Darius Juchnevicius 11, Alje Ferwerda 8, André de Boer 6 en Klaas de Jong 6.

Aanstaande zaterdag speelt Highlanders wederom een thuiswedstrijd. Dan is om 19:30 uur Aris uit Leeuwarden te gast in De Mencke