Er stond nog een inhaalduel op het programma voor de basketballers van SIETSEMA Highlanders. Afgelopen zaterdag kwam ESBC Menhir uit Sneek op bezoek. Ze konden bij winst Pink Stars voorbij op de ranglijst en zo tweede worden in de derde klasse. Voor de kampioen uit Uithuizen stond er niets meer op het spel. Na een ommekeer in de tweede helft verloor de thuisploeg nipt met 52-54.

Highlanders kende enkele afwezigen, wat overigens het gehele seizoen al het geval was. Alleen nu betrof het de twee topscorers van het team, Hans van Tamelen en Klaas de Jong. Zij zorgen normaliter voor een groot deel van de puntenproductie. Dit moest nu gecompenseerd worden. Dat lukte de eerste helft meer dan voldoende alleen daarna stortte de thuisploeg als een kaartenhuis in elkaar.

De basisvijf bestond uit Gerald van Nieuwenhuyzen, Edwin Sterenberg, Jeroen Bos, Darius Juchnevicius en Henk Tabak. De start van de thuisploeg tegen de zoneverdediging was prima te noemen. Vanuit de rebound werd enkele keren een snelle break gelanceerd waarbij de attente Sterenberg vaak de afmaker was. In de setplay vielen de afstandschoten tegen een goed percentage en toen men daar strakker verdedigd werd, vond Highlanders de lange mannen onder de ring. Na het eerste kwart stond het 20-6 en dat mag toch een kleine verrassing heten. Ook het tweede kwart ging prima voor de thuisploeg. Wel haakte bankspeler Ivo Bronsema af met een migraineaanval. Hierdoor werden de posities ver van de basket wel erg kwetsbaar. Onder de basket kon men goed doorwisselen, maar enkele rustmomenten voor de kleine mannen, zorgde ervoor dat er te vaak drie of meer lange mannen in het veld stonden. Menhir reageerde hier goed op door juist dan druk te zetten aan de buitenkant. Toch bleef de thuisploeg een ruime voorsprong behouden. Vlak voor rust maakte Bos zijn vijfde driepunter en leek er geen vuiltje aan de lucht. Tabak bepaalde de ruststand op 42-19.

Een kwestie van de wedstrijd over de streep trekken, leek de opdracht. Daar kwam dus bitter weinig van terecht. Het tempo van de eerste helft was ver te zoeken en in de te trage setplay werden weinig goede kansen gevonden. Menhir bleef wel gestaag scoren en kwam terug richting de tienpuntengrens. In het hele derde kwart kwamen alleen Sterenberg en Van Nieuwenhuyzen een keer tot scoren waardoor het na dertig minuten basketbal 46-34 stond. Het laatste kwart was wellicht nog dramatischer voor de thuisploeg. Er ontstonden onderlinge irritaties en irritaties richting de arbitrage. Highlanders mocht acht maal aanleggen vanaf de vrije worplijn maar wist er slechts twee te benutten en daarmee win je geen spannende wedstrijden. In de zesde minuut maakte Younes Bahbouh 52-44 en had Highlanders alles nog in eigen hand. Vlak voor tijd werd er gelijk gemaakt. Door een curieuze beslissing van de arbiter werd een persoonlijke fout van Tabak aan Bos gegeven, die daarmee naar de kant mocht vanwege zijn vijfde fout. Het hielp de thuisploeg in ieder geval niet mee om de rug nog eenmaal te rechtten. Bij de stand 52-54 mocht Van Nieuwenhuyzen nog aanleggen voor een driepunter, maar deze werd gemist. De aanvallende rebound was voor Ferwerda, die hard naar beneden werd gehaald maar geen fout gefloten zag, waarna de klok wegtikte in het voordeel van de Friezen.

Een teleurstellende nederlaag voor de kampioen al mag aangetekend worden dat het missen van twee scorende mensen wel een behoorlijke invloed had. Desondanks mag een tweede helft met slechts tien punten ook ver beneden de maat worden genoemd.

De scores: Jeroen Bos 17, Edwin Sterenberg 12, Younes Bahbouh 12, Gerald van Nieuwenhuyzen 6, Darius Juchnevicius 2, Henk Tabak 2 en Alje Ferwerda 1.