In sporthal Vinkhuizen stond afgelopen zaterdag het duel tussen het eerste team van Celeritas-Donar en de hoofdmacht van SIETSEMA Highlanders op het programma. Drie goede kwarten waren niet genoeg voor Uithuizers, die er inmiddels achter zijn gekomen dat in de tweede klasse veertig minuten geconcentreerd basketbal verwacht wordt. Het werd 79-63 voor de Groningse thuisploeg.

Highlanders speelde een aardige pot en kon op kwart twee na, goed meekomen met de Stadjers. Celeritas speelde in een zone en daar hadden de mannen in het blauw moeilijk een antwoord op. De schoten vielen niet goed en verdedigend had men het moeilijk tegen de snel roterende spelers van de thuisclub die veelal van de basket af speelden. Hierdoor kon het ontstaan dat centers van Highlanders een afstandschutter stonden te verdedigen. Na het eerste kwart was er met 21-18 nog geen vuiltje aan de lucht. Hans van Tamelen stond aardig te scoren en werd goed meegeholpen door Klaas de Jong. In het tweede kwart stagneerde de aanval behoorlijk. Foutieve passes werden heel snel omgezet in snelle tegenaanvallen van de thuisploeg die daarmee uitliep naar 41-25.

In het derde kwart schudde Highlanders de schroom wat van zich af. Gerald van Nieuwenhuyzen nam de spreekwoordelijke leiding en forceerde met enkele acties de Groninger basket. En als vanouds denderde de Highlanders-trein voort. Van Tamelen rende voorop in de break, Tabak, Ferwerda en Juchnevicius heersten in de rebound en de schoten van Bos en De Jong vielen ook raak. In een mum van tijd was de achterstand teruggebracht naar 56-50. De inhaalrace had schijnbaar teveel energie gekost want tweemaal een onachtzaamheid en het verschil was alweer tien aan het begin van het laatste kwart. Een nieuwe inhaalrace zat er niet in. Het verschil werd nog 72-62 maar de tijd was te kort om echt te kunnen terugkomen.

Op zich tevredenheid in het Uithuizer kamp dat het zich driekwart van de wedstrijd kon meten met het niveau. Het zal zaak blijven om steeds langere gedeeltes van een wedstrijd de focus te behouden zodat er nog wat overwinningen kunnen worden toegevoegd aan die ene tegen Assen.

De scores: Hans van Tamelen 25, Klaas de Jong 10, Jeroen Bos 10, Gerald van Nieuwenhuyzen 9, Darius Juchnevicius 5, Alje Ferwerda 4.

Komende zaterdag speelt Highlanders in Groningen tegen Moestasj 1.