De basketballers van SIETSEMA Highlanders hebben het zwaar in de tweede klasse. Afgelopen zaterdag kwam Flying Red uit Roden op bezoek in De Mencke. Deze ploeg veegde in de eerste wedstrijd van het seizoen de Uithuizers compleet van het veld. De jonge Drentse ploeg zette veel druk waartegen Highlanders toen niet bestand was. Nu, nota bene zonder spelverdeler Gerald van Nieuwenhuyzen, bleef de thuisploeg tot aan het begin van het vierde kwart in de wedstrijd hangen. De vijfde fouten en dus uitsluitingen van Hans van Tamelen en Klaas de Jong bleken fataal waarna de gasten naar 64-80 liepen als eindscore.

Naast eerdergenoemde Van Nieuwenhuyzen ontbraken ook Edwin Sterenberg, Alje Ferwerda en Pim Kamminga deze wedstrijd. Highlanders zag de bui dan in eerste instantie al hangen. De jonge fanatieke gasten zouden vlot druk zetten op de Uithuizer aanval. De aangehangen tactiek was simpel; de bal zo snel mogelijk op de aanvalshelft krijgen en profiteren van het lengtevoordeel onder de ring. Met deze gedachte werden Harald Jonker, Klaas de Jong, Hans van Tamelen, Henk Tabak en Darius Juchnevicius het veld ingestuurd. Flying Red speelde vooral met veel dreiging van de buitenkant daar Juchnevicius en Tabak aardig stonden te buffelen in de defensie en veel verdedigende rebounds naar beneden haalden, iets wat in de uitwedstrijd minder goed ging. Direct na de rebound werd de bal richting aanvalshelft gespeeld waar Van Tamelen een vrije rol kreeg toebedeeld. De forward verzaakte niet en wist veel één tegen één duels winnend af te sluiten. Het leidde tot 8-3 in de derde minuut. Een minuut voor tijd bracht Juchnevicius zijn ploeg op 16-12 middels een vrije worp. Het bleek een spaarzame treffer vanaf de lijn want slechts vijf van de zestien pogingen troffen doel dit duel. Met name de zes gemiste vrije worpen in de laatste minuut van het eerste kwart waren zuur, temeer Flying Red er wel twee driepunters in schoot en met 16-18 de leiding nam na tien minuten spelen. Even, aan het begin van periode twee, leek Highlanders de kluts kwijt. Het werd 20-30 binnen drie minuten. Toch bleef de thuisploeg bij haar tactiek en werden de daaropvolgende ballen verzilverd onder de ring. De ingebrachte Jesse Bronsema liep de aanvalslijnen goed en promoveerde twee loopacties tot scores. Een minuut voor rust was het De Jong die Highlanders weer op voorsprong zette, 38-37. En weer in de laatste minuut waren het de gasten die een run maakten voor de 38-43 ruststand. Een stand waar de Uithuizers overigens zeer content mee waren, gezien de heenwedstrijd.

In het derde kwart waren de scores veel minder talrijk. Flying Red schoot minder zuiver van afstand en Highlanders kreeg meer moeite met de verdedigende druk. Jeroen Bos opende het kwart nog wel met twee driepunters waarna het weer stuivertje wisselen werd. Halverwege maakte Van Tamelen 48-47. Helaas voor Highlanders begon de foutenlast op te spelen bij zowel De Jong als Van Tamelen en dat waren nu net de twee balvaardigste spelers afgelopen zaterdag. Met hen aan de kant bleef er wel geknokt worden maar wist men veel moeilijker de basket te vinden. Uitzondering bleef de onverzettelijke Litouwse reus Juchnevicius. Hij zou tot twaalf punten en een karrenvracht aan rebounds komen. Bronsema bracht met een schot de stand op 50-51 en weer was het de laatste periode dat Flying Red uit kon lopen. Nu naar 50-57 aan het einde van de derde periode. In het vierde kwart nam Highlanders het risico om Van Tamelen en De Jong te laten spelen met beide vier persoonlijke fouten. Tot 53-57 ging dit goed daarna moesten beide heren kort na elkaar het veld verlaten met vijf persoonlijke fouten. Toen was het verzet gebroken en kon Flying Red middels enkele intercepties het pleit in haar voordeel beslissen. De laatste score van Highlanders kwam op naam van Jonker.

De scores: Hans van Tamelen 28, Darius Juchnevicius 12, Jeroen Bos 9, Jesse Bronsema 6, Henk Tabak 4, Klaas de Jong 3 en Harald Jonker 2.