HistorieIn oktober 1994 werd in Uithuizen de vereniging Dribbel’94 opgericht. De eerste aanzet werd gegeven door Gerard van Tamelen, een oud-basketballer van o.m. Scylla, Olympia en Winsor. Zijn advertentie in de Ommelander Courant trok de eerste leden. In het seizoen 1994-1995 werd er getraind in twee groepen op de donderdag en vrijdagavond in de gymzaal aan de Schoolstraat. Van Tamelen traint de senioren en Henk Tabak, eveneens een basketballer met ervaring bij o.m. BVG en Kroon’75, de jeugd t/m 16 jaar. Het eerste bestuur bestaat uit voorzitter Gerard van Tamelen, secretaris Erik Knol, penningmeester Henk Tabak en bestuursleden Erwin Vos en Koen Cohen. De jeugdgroep valt echter voor de zomer al uit elkaar zodat er voor het seizoen 1995-1996 alleen een herenteam wordt ingeschreven voor de competitie.

(Het eerste competitieteam. Staand v.l.n.r.: Henk Tabak, Jasmin Husejnovic, Jeroen Bos, Hans Postma en Gerard van Tamelen. Gehurkt v.l.n.r.: Albert de Vries, Erik Knol, Erwin Vos, Richard Knol en Marcel Ritsema)

1995-1996

In de H.J. Brontshal vindt de allereerste competitiewedstrijd plaats van BV Dribbel’94. Tegenstander is De Groene Uilen 6 uit Groningen. Deze wedstrijd zal de boeken in gaan als 37-30. De eerste punten worden gemaakt door Albert de Vries, die dat seizoen topscorer zou worden van zijn team, dat verder bestond uit Gerard van Tamelen, Henk Tabak, Erik Knol, Richard Knol, Jasmin Husejnovic, Bert Bos, Jeroen Bos, Erwin Vos en Marcel Ritsema. Opvallend is dat het team mag debuteren in de vierde klasse i.p.v. de vijfde klasse omdat het spelers herbergt die in het verleden op hoger niveau speelden. Marcel Ritsema komt het bestuur versterken evenals Roel Tabak. Zij nemen de plaatsen in van Cohen en Knol. Aan het einde van het seizoen wordt er alweer met een jeugdteam t/m 14 jaar getraind. Afwisselende trainers zijn Henk Tabak, Gerard van Tamelen en Albert De Vries. De senioren volgen ook allemaal een scheidsrechter F-cursus om in de toekomst niet meer afhankelijk te zijn van Bedum Blues en Pink Stars, waarmee een samenwerkingsverband is op het gebied van fluiten.

1996-1997

De heren kennen een tegenvaller in het vertrek van De Vries naar MAC Delfzijl. Het wordt een moeizaam jaar in de vierde klasse. Positief was wel het debuut van het eerste jeugdteam, de jongens Passerelles (nu adspiranten genoemd). Zij werden meteen kampioen in hun klasse. Spelers uit dat jeugdteam waren onder andere: de Lukas en Daniel Koelikamp, Pieter Bos, Lourens Wijnen, Hans Duursma en een piepjonge Hans van Tamelen. Eveneens is er een trainingsgroep voor de dames, getraind door Ritsema. Ritsema wordt als secretaris overigens opgevolgd door Jeroen Bos, zoals ook Henk Tabak opgevolgd wordt door Onny Bos. In de zomer werkt de vereniging mee aan een clinic in Uithuizermeeden. Donar-spelers Hein Gerd Triemstra en Michel van Houten geven een mooie demonstratie hetgeen bijdraagt aan de P.R. van Dribbel

1997-1998

Nog meer vernieuwing binnen het bestuur. Roel Tabak wordt voorzitter en vervangt Gerard van Tamelen. Tinie Alma treedt eveneens toe tot het bestuur. De vereniging kan haar jeugdafdeling uitbreiden tot twee jongens kadetten-teams. De heren hebben voor het eerst ondersteuning van zelf opgeleide bankspelers uit de jeugd. De eerste bankspelers zijn Richard Rixten, Herman Brinks en Sietse Hof. Een plek in de middenmoot van de competitie is er voor de kadetten 1 en een paar plekken lager voor de kadetten 2 en de heren. Het bestuur is van mening dat de basis wel gelegd is en dat nu de weg omhoog moet worden ingeslagen. Voorzitter Tabak voegt de daad bij het woord en gaat samen met zoon Henk en Jeroen Bos op de scheidsrechter E-cursus en hij neemt de coaching op zich van het herenteam. Qua uitstraling gebeurt er ook het nodige. Er wordt op het nieuwe terrein op het Molenerf in Uithuizen een basketballclinic georganiseerd. Maar liefst vijf eredivisiespelers van RZG Donar, dat jaar bijna landskampioen, doen Uithuizen aan. In de stralende zon genieten veel Uithuizers van de verrichtingen van Hein Gerd Triemstra, Evert-Jan Siderius, Dave Tuinstra, Koen Rouwhorst en Nitzan Hadash.

1998-1999

Het herenteam wil graag hogerop. Bankspelers uit de jeugd zijn dit jaar Hans Duursma, Lukas Koelikamp en Sietse Hof. Ook komt Jasja ter Horst de gelederen versterken. Deze impulsen geven coach Roel Tabak de mogelijkheden om van een onderste plek naar de tweede plaats te komen. Typhoons kaapt het kampioenschap in de 4e klasse B weg voor de neus van Dribbel. Het jongens kadetten-team wordt getraind door Albert De Vries, die nog steeds speelt bij MAC Delfzijl, en mag het tweede kampioenschap bijschrijven voor de jonge vereniging. Het tweede jeugdteam is een jongens adspirantenteam welke getraind wordt door Jeroen Bos. Opvallende nieuwe speler in dat team is Tim Durieux, die tevens uitkomt voor het Noord Nederlandse Adspiranten-team. Ook is er inmiddels een groep mini’s en het ledental nadert de vijftig. De wedstrijden in de sporthal worden goed bezocht en basketball neemt toe in populariteit in de gemeente Eemsmond. Regelmatig staan er grote wedstrijdverslagen in de Ommelander Courant.

1999-2000

Dat het de vereniging goed gaat, is niet onopgemerkt gebleven. Het bestuur vindt in Ekema installaties haar eerste grote hoofdsponsor. Eigenaar Harry Bisschop steekt het heren 1 team in de kleding en tekent een contract voor vijf jaar. Er wordt een persmap gemaakt en het Groninger Dagblad neemt verslagen van het nieuwe “Ekema-Dribbel’94” op in haar sportkatern. Terug van een Amerikaans avontuur keert Eelco Wijbrands terug naar de vereniging uit zijn woonplaats. En het op basis van de tweede plaats gepromoveerde heren 1 laat van zich horen in de derde klasse B. De jeugd groeit ook gestaag. Naast het heren 1 team had de vereniging de volgende teams:
• Mini’s getraind door Jeroen Bos
• Adspiranten getraind door Andre de Boer
• Jongens junioren getraind door Henk Tabak
• Meisjes junioren getraind door Erik Meuken
De jongens junioren werden kampioen in hun klasse. Het is het derde kampioenschap voor dit team.

(Herenteam 1999. Sponsor Harrie Bisschop, Jasja ter Horst, Eelco Wijbrands, zittend: Erik Meuken, Gerard van Tamelen, Erwin Vos, Andre de Boer en Jeroen Bos. Henk Tabak en Roel Tabak. Op de auto: Marcel Ritsema en Bert Bos)

2000-2001

Het bestuur bestaat in dit seizoen uit Roel Tabak, Jeroen Bos, Tinie Alma, Onny Bos en Wim van Nieuwenhuyzen. Er wordt ingeschreven met de volgende teams:
• Mini’s getraind door Erik Meuken
• Adspiranten getraind door Andre de Boer
• Kadetten getraind door Jeroen Bos
• Junioren getraind door Henk Tabak
• Dames getraind door Henk Huizinga
• Heren getraind door Roel Tabak.
De heren zijn inmiddels Jasja ter Horst en Eelco Wijbrands kwijtgeraakt. Mede door deze aderlating vecht men tegen degradatie maar wordt dit voorkomen door een knappe winstwedstrijd op nummer 1 Aquila. De junioren, ook in de kleding gestoken door Ekema worden weer kampioen en promoveren naar de rayonhoofdklasse. In de zomermaanden wordt er een hoop werk verricht door bestuur en kader. Zo worden er maar liefst 16 bordsponsors gevonden en worden er sponsoren gevonden die met de gemeente de komst van een elektronisch scorebord mogelijk maken.

(Kampioensteam junioren. Staand v.l.n.r: Henk Tabak (coach), Pieter Bos, Tim Durieux, Sietse Hof, Jan Scholte, Daniel Koelikamp, Roel Tabak (voorzitter) en Harry Bisschop (sponsor). Zittend v.l.n.r: Niels Hoogstra, Lourens Wijnen, Jeroen Groenhof, Hans Duursma en Lukas Koelikamp)

2001-2002

De aankleding van de Brontshal is prima te noemen op dit moment. Er wordt een spectaculaire opening georganiseerd van de nieuwe aankleding. De junioren doen van zich spreken in de hoofdklasse en de heren krijgen een impuls door de komst van Klaas de Jong. Voorafgaand aan de competitie doen 14 leden van Ekema-Dribbel’94 de JTB cursus in Uithuizen, zodat ook de kwaliteit en kennis van het kader wordt gewaarborgd. Er spelen de volgende teams in de competitie:
• Heren 1, zonder trainer dit jaar
• Dames getraind door Bert Bos
• Junioren 1 getraind door Henk Tabak
• Junioren 2 getraind door Jeroen Bos
• Kadetten getraind door Andre de Boer
• Mini’s 1 getraind door Erik Meuken
• Mini’s 2 getraind door Danielle de Jager
De mini’s 2 worden kampioen in hun klasse. De eerder genoemde weg omhoog is in volle gang. Binnen het bestuur vervangt Daniel Koelikamp Tinie Alma als secretaris. Om alle nieuwe werkzaamheden aan te kunnen breidt het bestuur uit naar zeven personen. Henk Tabak komt weer in het bestuur en ook Erik Meuken krijgt een plaats in het bestuur. Jeroen Bos en Albert de Vries behalen dit seizoen hun scheidsrechter D-diploma.

2002-2003

Hoogtepunten en dieptepunten in een seizoen. De structuur binnen de vereniging loopt prima. De trainers zijn gediplomeerd en er is nog steeds groei. Met de volgende teams schrijft men zich in:
• Heren 1, getraind door Jeroen Bos
• Heren 2, zonder trainer
• Kadetten getraind door Andre de Boer
• Dames getraind door Hans Duursma
• Adspiranten 1 getraind door Henk Tabak
• Adspiranten 2 getraind door Danielle de Jager
• Mini’s 1 getraind door Erik Meuken
• Mini’s 2 getraind door Julia Toonder
Sportieve hoogtepunten zijn de kampioenschappen van de mini’s 1, de kadetten, de heren 2 en de heren 1. Vier van de acht teams kampioen is niet mis. Heren 1 baart opzien door met een jong team op de proppen te komen, versterkt door de teruggekeerde Albert de Vries. Jurien Wierenga komt eveneens het team versterken. Absolute toevalstreffer en aanwinst is de Angolese guard Alberto Catchipia. Met zijn 17 jaar is hij veruit de beste speler van de derde klasse. Het publiek stuwt heren 1 bijna naar het kampioenschap. In Bedum en in Haren spelen de heren uit gewoon thuiswedstrijden met meer dan 70 meegereisde supporters. In maart wordt het kampioenschap al binnengehaald. Enige weken later zal voorzitter Roel Tabak overlijden, nadat korte tijd eerder zijn vrouw en feestcommissielid Pietie Tabak is overleden. Het hoogtepunt van het kampioenschap wordt gevolgd door een absoluut dieptepunt.

(Kampioensteam 2003. Achterste rij v.l.n.r: Jurien Wierenga, Marcel Lakboerlawal, Henk Tabak, Jeroen Bos, Albert de Vries en Tim Durieux. Voorste rij v.l.n.r: Lourens Wijnen, Alberto Catchipia, Lukas Koelikamp, Hans Duursma en Klaas de Jong. Pieter Bos ontbreekt)

2003-2004

Binnen het bestuur worden taken opnieuw verdeeld. Jeroen Bos wordt interim-voorzitter, Daniel Koelikamp nog steeds secretaris, Juus Toonder volgt als penning,meester Onny Bos op, Erik Meuken, Truus Durieux, Henk Tabak en Wim van Nieuwenhuyzen zijn leden. De volgende teams worden ingeschreven:
• Heren 1, zonder trainer
• Heren 2, zonder trainer
• Heren 3, zonder trainer
• Dames, getraind door Albert de Vries
• Kadetten, getraind door Andre de Boer
• Adspiranten, getraind door Henk Tabak
• Mini’s 1, getraind door Jeroen Bos
• Mini’s 2, getraind door Erik Meuken
• Mini’s 3, getraind door Julia Toonder
Heren 1 is na het kampioenschap gepromoveerd naar de tweede klasse, heren 2 speelt derde klasse en heren 3 vierde klasse. Het enige kampioenschap dit seizoen is dat van mini’s 1. Op het Noord Nederlands kampioenschap worden ze tweede, een knappe prestatie. Heren 1 is versterkt met Peter Dijkhuizen, Younes Bahbouh en Eelco Wijbrands. Klaas de Jong stopt en de geblesseerde Marcel Lakboerlawal zou ook niet meer spelen. Het in potentie sterke team kan het net niet bolwerken tegen de top 3. Hoogtepunt is de wedstrijd tegen Dyna, met 100 toeschouwers, een heuse DJ, spelerspresentatie en veel sfeer.

(Dribbel’94 krijgt in 2004 de sportprijs van de gemeente Eemsmond uitgereikt)

2004-2005

Het sponsorcontract met Ekema installaties loopt af. Omdat het wederzijds prima is bevallen, besluiten sponsor en vereniging een nieuw contract te tekenen, wederom voor vijf jaar. De naam Dribbel’94 gaat definitief de boeken in. Gekozen wordt voor een herkenbare naam uit de omgeving. Aangezien het de basketballclub van het Hogeland is, wordt het “Highlanders”. Naast de link met het Hogeland komt er in het nieuwe logo ook een Schotse strijder uit de tijd van William Wallace (Braveheart). Naast de naamswijziging heeft heren 1 ook weer een echte trainer-coach. Ivo Buderman is een zeer ervaren coach met een lange staat van dienst. Hij leidt heren 1 naar een tweede plaats in de tweede klasse A.
Andere teams zijn:
• Heren 2, zonder trainer
• Dames, getraind door Jeroen Bos
• Junioren, getraind door Lourens Wijnen
• Kadetten, getraind door Hans Duursma
• Adspiranten, getraind door Eelco Wijbrands
• Mini’s 1, getraind door Erik Meuken
• Mini’s 2, getraind door Julia Toonder
• Mini’s 3, getraind door Hans van Tamelen
• Mini’s 4, getraind door Ralph-Jordy Veldman

Buiten het veld volgen Henk Tabak, Jeroen Bos en Hans Duursma de trainer A cursus. Tabak heeft deze inmiddels succesvol afgerond. Daarnaast heeft hij eveneens het scheidsrechter D diploma behaald.

2005-2006

De heren worden wederom tweede in de tweede klasse. Nu verspert het talentvolle team van Exercitia’73 Highlanders de weg. Halverwege het seizoen stoppen Albert de Vries en Eelco Wijbrands al bij het team. Jonge talenten als Mike Duistermaat en Hans van Tamelen profiteren hiervan en maken flink wat minuten. Thuis wordt Exercitia nog wel overtuigend verslagen. Helaas voor Highlanders valt het team aan het einde van het seizoen uit elkaar. Het tweede en derde herenteam doen allen leuk mee in hun klassen. Bij de jeugd zijn de resultaten ook naar behoren. Er is zelfs weer een meisjesteam op de been. De dames doen het verrassend goed en worden derde in hun competitie. Ook dit team valt uit elkaar. Met slechts zes speelsters wordt besloten om niet meer in te schrijven in de competitie. Al met al een vervelend einde van het seizoen voor Highlanders.

2006-2007

Na de topjaren beginnen nu de opbouwjaren. Liefts twee herenteams en het damesteam ontbreken aan het begin van dit seizoen. Relatief veel oudere leden verkassen naar elders en dat heeft gevolgen voor het kader en dan met name bij de trainers en coaches.

Het herenteam is een samenraapsel van het oude heren 1, 2 en 3. Desondanks wordt een goede prestatie neergezet in de derde klasse B. Een vertrouwd gezicht staat aan het roer van dit team in de persoon van Gerard van Tamelen, die met Joop van den Berg de lijnen uitzet. Ook Klaas de Jong komt terug om het team te versterken. Geen top tweede klasse maar wel top derde klasse nu in Uithuizen. Een talentvol meisjes u18 team doet ook van zich spreken onder leiding van Ivo Buderman en later Jeroen Bos. Hetzelfde geldt voor de jongste jeugd. Zij strijden op het Noord Nederlands kampioenschap om deel te mogen nemen aan het NK. Helaas lukt dit niet.

2007-2008

Eveneens vorig seizoen een daling qua ledenaantal. Het herenteam wordt ook kleiner met het vertrek van enkele heren. Wel mag Highlanders weer een damesteam inschrijven en dat is positief. Tijdens dit seizoen heeft men moeite om genoeg begeleiding te vinden voor alle teams. Weinig hoogtepunten deze jaargang of het moet de derde plaats zijn van het nieuwe damesteam.

2008-2009

Een stapje omhoog na de magere jaargangen. Het herenteam wordt uitgebreid en er wordt een betere klassering behaald in de derde klasse. De jeugdteams kunnen weer goed bemand worden en dat werpt z’n vruchten af. De dames doen tot op de laatste competitieronde mee om het kampioenschap. Een gelijkspel in Leeuwarden doet hen achteraf de das om. Desondanks een hoogtepunt toen thuis koploper Peize werd verslagen ten overstaan van liefst 100 toeschouwers!

De volgende teams waren actief dit seizoen:

 • Heren
 • Dames getraind door Jeroen Bos
 • Jongens u18 getraind door Erik Meuken en Henk Huizinga
 • Jongens u14 getraind door Danielle de Jager en Joop van den Berg
 • meisjes u16 getraind door Carolien van Tamelen en Annemieke Westerdijk
 • Mini’s getraind door Julia Toonder en Kristian van Nieuwenhuyzen 

2009-2010

Na het kleine stapje omhoog zet Highlanders dit seizoen een flinke stap richting “oude tijden”. De jongste jeugd wordt enorm uitgebreid en vanaf januari speelt er sinds jaren weer een jongste jeugdteam competitie. Ook aan de bovenkant gaat het prima. Het herenteam wordt uitgebreid en wordt net geen kampioen in de derde klasse. Het niet verschijnen bij een uitwedstrijd (op sinterklaasdag notabene) en een 0-20 na een gestaakt duel tegen de latere kampioen doen de heren de das om. Met name in dit laatste incident speelt de bond een negatieve hoofdrol. Regels naleven is een doel op zich geworden in plaats van een middel om het basketbal naar een hoger plan te brengen. Een kleine pleister op de wond is de grote thuiszege op de latere kampioen Zuidlaren. De dames zorgen voor een absoluut hoogtepunt door dan toch kampioen te worden in een thuiswedstrijd. Met liefst 120 enthousiaste toeschouwers op de banken sleept men de titel binnen! De jeugdteams presteren prima en op de laatste speeldag worden de jongens u16 ook nog eens kampioen.

(Kampioensteam dames: v.l.n.r. staand: Annemieke Westerdijk, Janet Dolfing,  Marlies Pieterman, Marloes Knol en Ellen Roede. Zittend v.l.n.r.: Danielle de Jager, Carolien van Tamelen, Marlies Neggers en Wilma Kampen. Coach: Jeroen Bos)

De volgende teams waren in dit seizoen actief:

 • Heren
 • Dames getraind door Jeroen Bos
 • Jongens u20 getraind door Joop van den Berg
 • Jongens u16 getraind door Hans van Tamelen, Rick Hansen en Gerald van Nieuwenhuyzen
 • Meisjes u16 geraind door Annemieke Westerdijk en Marloes Knol
 • Mini’s getraind door Julia Toonder en Danielle de Jager

Voorts was een hoogtepunt het vinden van een nieuwe hoofdsponsor in de vorm van aannemersbedrijf Sietsema uit Uithuizen.

??????????????????????

(Voorzitter Wim van Nieuwenhuyzen met sponsor Bertil Sietsema)

2010-2011

Een goed seizoen voor SIETSEMA Highlanders. Er is voldoende kader en het enthousiasme werkt aanstekelijk. Bijzonder moment is het verruilen van de H.J. Brontshal voor De Mencke. De laatste wedstrijden in november in de oude hal worden door de activiteitencommissie opgefleurd. Er wordt afscheid genomen van een stuk historie.

De volgende teams waren actief voor Highlanders dit seizoen:

 • Heren 1 getraind door Ivo Buderman
 • Heren 2 gecoacht door Gerard van Tamelen en Joop van den Berg
 • Dames getraind door Jeroen Bos
 • Jongens u16 getraind door Hans van Tamelen en Ivo Bronsema
 • Meisjes u18 getraind door Carolien van Tamelen en Alje Ferwerda
 • Mix u14 getraind door Jeroen Bos en Marloes Knol
 • U12 1, getraind door Danielle de Jager en Anton Jonker
 • U12 2, getraind door Joop van den Berg
 • Ienie-Mini’s getraind door Julia Toonder

Geen kampioenschappen dit seizoen, al doet heren 1 lang mee om de titel. In een volgepakte Mencke gaat het team van Buderman onderuit tegen de latere kampioen Arrows. De dames handhaven zich in de tweede klasse. Helaas haalt het meisjesteam het einde van de competitie niet doordat er te vaak moet worden afgezegd. Positief is ook het door Highlanders georganiseerde Peanuttoernooi in maart. Voor herhaling vatbaar.

Seizoenen 2012 t/m 2020

In deze seizoenen is helaas minder bijgehouden van de historie.

Heren

Al deze jaren hadden we 1 herenteam. In 2012 werden ze kampioen in de derde klasse (huidige tweede klasse). Op de foto het team met de beker (gewonnen in Ureterp). In 2012-2013 werd er in de tweede klasse gespeeld, wat geen onverdeeld succes bleek. In de daaropvolgende jaren werd er op lager niveau gespeeld. Spelers kwamen en gingen maar over het algemeen werd er bovenin meegespeeld. In 2018-2019 werd er wederom een kampioenschap gepakt. Deze keer in de derde klasse. Thuis tegen Peize werd de beker gepakt, in wat later zou blijken het laatste “normale” seizoen. Dit laatste had natuurlijk betrekking op de Corona-pandemie.

Mannen kampioen 3e klasse 2012. V.l.n.r.: Alje Ferwerda, Darius Juchnevicius, Klaas de Jong, Hans van Tamelen, Henk Tabak, Younes Bahbouh en Jeroen Bos. Vooraan: Gerald van Nieuwenhuyzen en Harald Jonker

Foto kampioenschap 2019??

Mannen kampioen 3e klasse, 2019.

Dames

Het damesteam was in deze jaren wellicht het meest steady team van de vereniging. In deze jaren werd het o.a. gecoacht en getraind door Joop van den Berg, Jesse Bronsema, Jeroen Bos, Kees Neggers en Ivo Buderman. Een kampioenschap kwam er niet, maar wel draaiden de dames vaak bovenin mee.

Damesteam 2015: v.l.n.r. Joop van den Berg (trainer), Mirjam Smit, Janet Dolfing, Jolien van Dijk, Suzanne Wierenga, Ellen Roede en Jeroen Bos (trainer).

Zittend: Carolien van Tamelen, Marlies Pieterman, Danielle de Jager en Roos Riepma. Ontbrekend: coach Jesse Bronsema

Jeugd:

Het bleek in deze periode lastig om jonge jeugd vast te houden. Vaak waren er trainingsteams van jonge jeugd onder de bezielende leiding van Julia Toonder. Een team bleef langere tijd bijeen. Vanaf de U14 tot en met de U20 speelde er een sterk jeugdteam. Eerst onder leiding van Wessel van Tamelen en Marlies Pieterman en later getraind door Vlademiro Silva.