SIETSEMA Highlanders langs koploper; nu gedeeld eerste

5 februari 2023

De mannen van SIETSEMA Highlanders deden afgelopen zaterdag goede zaken door in sporthal Vinkhuizen koploper Celeritas-Donar te verslaan met 48-63. Hiermee komen de Uithuizer basketballers op gelijke hoogte met de Groningers met elk elf overwinningen en twee nederlagen. Het is de tiende zege op rij voor de mannen van speler-coach Henk Tabak, die als een diesel op gang lijken te zijn gekomen dit seizoen.

Dat er wat op het spel stond, was zaterdagavond te merken. Een volle tribune, met meer Uithuizers dan stadjers, een harde fysieke strijd (de arbiters hadden 40 persoonlijke fouten nodig om beide teams in het gareel te houden) en druk op de individuele spelers. Dat laatste was bij Highlanders net wat beter dan bij de thuisploeg. Przemek Tomecki legde zich verdedigend toe op de beste speler van Celeritas terwijl Hans van Tamelen aanvallend de uitblinker was met uiteindelijk 34 punten. Het eerste kwart was met 14-18 voor Highlanders, dat daarna een onzeker tweede kwart kende. Celeritas nam het momentum over en nam bij 34-32 de leiding. Een knappe 1-2 tussen Tabak en Van Tamelen in de zoemer gaf een gelijke stand bij rust (34-34).

In het derde kwart klikte het verdedigend uitstekend bij de gasten. Alle schoten werden weggenomen en de twee beste spelers werden aan banden gelegd. Via de vrije worplijn en onder het bord liep Highlanders uit naar 39-50 aan het einde van kwart drie. In het laatste kwart bleef de defensie goed overeind en na een 45-52 stand, maakte Highlanders de beslissende run. Naar 45-60 en daarmee was de wedstrijd gespeeld.

De scores: Hans van Tamelen 34, Przemek Tomecki 10, Jeroen Bos 8, Edwin Sterenberg 5, Pieter Padje 4 en Henk Tabak 2.