Achtste zege op rij voor SIETSEMA Highlanders

22 januari 2023

De mannen van basketbalvereniging SIETSEMA Highlanders pakten afgelopen zaterdag hun achtste zege op rij tegen studentenclub Moestasj. Het werd 45-50 in het Willem Alexander sportcomplex in Groningen. In de slotfase moesten de Uithuizers, dat zonder topscorer Hans van Tamelen speelde, alle zeilen bijzetten om een achterstand om te zetten in de uiteindelijke zege.

Roestig was de juiste term voor het spel van Highlanders. Moestasj zou normaliter een opponent moeten zijn waar eenvoudig van gewonnen kan worden. Het team van speler/coach Henk Tabak creëerde goede schotopties van zowel dichtbij als vanachter de driepuntlijn, maar er leek wel een deksel op de basket te liggen. Moestaj deed het stukken beter en scoorde wel. Via 9-0 werd het 17-6 na het eerste kwart met alleen een veldscore van Bas-Pieter van Loon, die in de beginfase als enige een voldoende scoorde. In het tweede kwart legde Przemek Tomecki nog een paar keer de bal in de ring, maar bleef Highlanders vechten tegen zichzelf. Nu was het Edwin Sterenberg die een paar keer goed doorkwam, maar de 30-19 ruststand was veelzeggend. Het hielp ook niet mee dat enerzijds kleine overtredingen bestraft werden en anderzijds gevaarlijke fouten onder de ring niet. Zo kwam Tomecki niet onzacht in aanraking met de muur van de hal.

Het derde kwart werd geopend met een driepunter van Tomecki. Daarna werd hij goed geholpen door een mooi schot van Vlademiro Silva en halverwege was de achterstand teruggebracht naar 36-29. Niet mooi, maar met een hoge verdedigende intensiteit en naar ballen duikende spelers als Wessel van Tamelen en Harald Jonker leken de gasten wat meer controle te krijgen. Echter een wederom onbestrafte fout op Van Loon gaf aanleiding tot een flinke discussie met de arbitrage. Deze stuurden vervolgens Henk Tabak naar de tribune. Dat gaf onbedoeld de gasten een extra “spark”. Twee driepunters van Jeroen Bos op rij zorgden aan heg begin van het derde kwart voor 38-38. Daarna lieten de Uithuizers hun spierballen zien en werd het duel langzaam over de streep getrokken. Lay-ups van Pieter Padje en Sterenberg bezegelden het lot van Moestasj.

De scores: Przemek Tomecki 17, Edwin Sterenberg 10, Jeroen Bos 9, Bas-Pieter van Loon 8, Vlademiro Silva 4 en Pieter Padje 2.

Aankomende zaterdag staat het thuisduel tegen de nummer twee Zuidlaren op het programma. Start om 19:30 in De Mencke.